Potvrdila rektorica
147

Proglašen plagijatom: Poništen doktorat srbijanskog ministra Siniše Malog

D. Be.
Odbor za profesionalnu etiku je utvrdio da postoje elementi akademske nečestitosti u izradi doktorske disertacije kandidata Siniše Malog, inače ministra finansije u Vladi Republike Srbije.

Rektorat je shodno tome donio odluku da se poništi odluka Nastavno-naučnog vijeća FON-a, rekla je za RTS rektorica BU Ivanka Popović. Dodaje da je odluka Odbora konačna i da ona automatski predstavlja stav Univerziteta, javlja RTS.

Rekla je da je znanje vrijednost koja se mora štitit i da je akademska čestitost vezana za poštovanje autorskih prava drugih.

"U ovom slučaju je došlo do nepoštovanja autorskih prava drugih i po tom osnovu je Odbor za profesionalnu etiku donio svoju odluku", rekla je Ivanka Popović.

Na pitanje da li to znači da je rad proglašen plagijatom, rektorica je odgovorila: "Tako je."

"To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rješenje sa obrazloženjem odluke. U svakom slučaju, Senat će biti obaviješten šta su dalji koraci", istakla je rektorica..

Dodala je da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

"To je mjera koja je praćena javnim oglašavanjem da je taj korak učinjen", navela je Ivanka Popović i pojasnila da se to oglašava na sjednicama Univerziteta i fakulteta.

Naglasila je da je odluka Odbora konačna i da je to stručno tijelo Univerzitet, što znači da je to automatski i stav Univerziteta u Beogradu.

Pojasnila je da je Siniša Mali 2011. odbranio tezu i da nije promovisan u doktora nauka.

"Diploma postoji, nije uručena i ne može biti uručena poslije ove odluke Odbora za profesionalnu etiku", istakla je Ivanka Popović.