Kraj gužvama?
36

Privremeno obustavljene stroge kontrole na granicama Hrvatske prema Šengenu

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Nakon što je na snagu stupila je Uredba Evropskog parlamenta i Vijeća EU kojom su pojačane kontrole i provjere u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama EU odnosno Šengena, zabilježene su višesatne gužve na granicama Republike Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Na granicama ove tri zemlje provjeravani su državljani trećih zemalja, među kojima je i BiH, te državljani Evropskog privrednog prostora i Švicarske.

"Od početka primjene do današnjeg dana, uprkos primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske te uprkos saradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prelazima. Tokom današnjeg dana Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog utjecaja na protok saobraćaja, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog privrednog prostora i Švicarske Konfederacije", saopćili su iz granične policije Hrvatske.

Podsjećamo, kako prenosi HRT, zbog terorističkih prijetnji od petka su na snazi bila nova šengenska pravila. Pojačano su se provjeravali svi putnici, uključujući građane Evropske unije koji su do sada granicu prelazili bez stroge kontrole, pa su se stvarale velike gužve na granicama.

Hrvatska je, kako bi rasteretila granice prema Šengenu, opteretila granice sa BiH i Srbijom. Tako su zabilježene kilometarske gužve, a na pojedinim prelazima čekalo se i više od četiri sata što je izazvalo nervozu kod putnika.