Čeka se i 3,5 sata
100

Zbog strožije kontrole Šengena velike gužve na hrvatskoj granici

Piše: M. N.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Stanje na graničnim prelazima Republike Hrvatske je haotično. Građani BiH se žale kako satima čekaju na pojedinim prelazima, dok je situaciju na hrvatsko-slovenskim prelazima još gora.

Iz Granične policije BiH kazali su kako su zastoje uzrokovali hrvatski graničari koji vrše detaljne kontrole nakon što su počela da se provode nova pravila za ulazak u Šengen.

Prema posljednjim informacijama iz Hrvatskog autokluba (HAK), najviše se čeka na graničnim prelazima između Hrvatske i Slovenije: Bregana - 3,5 sata ulaz, 1 sat izlaz; Macelj - 2,5 sata ulaz, 1 sat izlaz; Pasjak - 3,5 sata ulaz, 30 minuta izlaz; Cvetlin - 2 sata ulaz.

Na GP Bajakovo kolona teretnih vozila je oko 500 metara, a na GP Bregana oko 1,5 kilometar.

Kada su u pitanji prelazi između BiH i Hrvatske, najviše se čeka na GP Županja (GP Orašje u BiH), oko 1,5 sati jer se zbog radova u oba smjera povremeno vozi usporeno, a teretna vozila dodatno otežavaju prohodnost putničkog saobraćaj. Gužve su i na GP Slavonski Brod (GP Bosanski Brod u BiH) i čeka se oko 1,5 sati jer je zbog radova smanjen broj ulaza i izlaza. NA GP Stara Gradiška čeka se oko sat vremena (GP Bosanska Gradiška u BiH), na GP Gunja (GP Brčko u BiH) oko 30 minuta.

Iz BIHAMK-a je saopćeno da na ostalim graničnim prelazima sa Hrvatskom zadržavanja nisu duža do 30 minuta.

Kada je u pitanju granica Hrvatske sa Srbijom, najviše se čeka na prelazu Bajakovo, više od 1,5 sati.

Hrvatska je ranije najavila da od 7. aprila uvodi pojačane granične kontrole na svim prelazima, uključujući i one prema prema EU, a nakon što su zemlje Šengena (u ovom slučaju Slovenija i Mađarska) počele strožiju kontrolu na svojim granicama.

"Zbog sistemskih graničnih kontrola koje su u toku na svim graničnim prelazima zabilježena su čekanja, na ponekima i duža, posebno sa Republikom Slovenijom pa korisnike molimo za strpljenje i razumijevanje. Granična policija detaljno će provjeravati svaku putnu ispravu i to svih osoba koje prelaze granicu. Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati posebno tokom praznika i turističke sezone", navodi se u saopćenju Granične policije RH.