Regija
0

Princ Charles i vojvotkinja Camilla posjetili Novi Sad

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Drugog dana posjete Srbiji princ Charles i vojvotkinja Camilla posjetili su Novi Sad, gdje su u Katoličkoj porti otkrili memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima, a tom prilikom princ Charles je rekao da se u Srbiji divno osjeća.

Prinčevski par je pred Katoličku portu stigao zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Simon Ficgibon, dok je na trgu ispred porte stotinak građana čekalo njihov dolazak.

Princ Charles je sa suprugom Camillom obišao i improvizovanu pijacu sa narodnim rukotvorinama, a nakon Katoličke porte uputili su se u posjetu Matici srpskoj, gdje će razgovarati sa kustosima i djecom koja učestvuju u projektu "Moving Museums" koju organizuje Britanski savjet. Princ od Walesa će kasnije posjetiti i Manastir Kovilj u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju različitih proizvoda, ali i program rehabilitacije "Zemlja živih", dok će vojvotkinja Camilla biti gošća događaja "Food is great", na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrest će se i sa proizvođačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Na kraju posjete Srbiji, po povratku u Beograd, prinčevski par će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Srbije, gdje će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog i sportskog života, a tom prilikom će se prijestolonasljednik Charles i obratiti, što je jedino njegovo planirano obraćanje na regionalnoj turneji.

U okviru regionalne turneje, princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla su prije Srbije posjetili Hrvatsku, a iz Beograda će otići na Kosovo i u Crnu Goru.