{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Primjena pilula "Diana 35" pod određenim uslovima

S
24.5.2013. u 10:48
1
4
Primjena pilula "Diana 35" pod određenim uslovima
1
Primjena pilula "Diana 35" pod određenim uslovima
Foto: AFP
Evropska agencija za lijekove ocijenila je da je korist primjene lijeka "Diane 35", čija je upotreba od januara zabranjena u Francuskoj, veća od rizika, pod uslovom da su preduzete određene mjere da bi se smanjila mogućnost nastanka krvnih ugrušaka u venama (tromboembolije).
Ovaj kontraceptivni lijek i njegovi generici odobreni su i koriste se u EU, ali je u trenutku izrade procjene uočeno da se njihove indikacije razlikuju između zemalja članica Unije.

Hrvatska Agencija za lijekove medicinske proizvodnje (HALMED) objavila je da se nove preporuke o lijeku "Diane 35" ne razlikuju značajno od već navedenih kontraindikacija i upozorenja o tom lijeku koji je odobren za upotrebu u Hrvatskoj.

Hrvatska godišnje troši oko 30.000 kutija lijeka "Diane 35", a prema procjeni HALMED-a lijek se stabilno propisuje u odobrenim indikacijama.

"HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu nuspojave s fatalnim ishodom povezanu s primjenom lijeka 'Diane 35' i njegovih generika", navodi se u saopštenju.

Prema zaključcima Komisije, ovaj lijek trebalo bi da se koristiti za liječenje akni tek kad se druge vrste liječenja pokažu neuspješnim, poput lokalnog liječenja i oralne primjene antibiotika, a ne smije se koristiti u kombinaciji sa drugim hormonskim kontraceptivima.

Preporučeno je provođenje studija o potrošnji ovog lijeka kao i o efikasnosti preporučenih mjera minimizacije rizika, uvođenje novih kontraindikacija i upozorenja, te upoznavanje pacijenata i zdravstvenih radnika o njima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: