{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prekršajni sud u Zagrebu odbio zabraniti aplikaciju, Uber može i dalje voziti hrvatskim cestama

20.9.2017. u 08:47
3
17
Prekršajni sud u Zagrebu odbio zabraniti aplikaciju, Uber može i dalje voziti hrvatskim cestama
3
Prekršajni sud u Zagrebu odbio zabraniti aplikaciju, Uber može i dalje voziti hrvatskim cestama
Prekršajni sud u Zagrebu odbio je optužni prijedlog koji je protiv Ubera podnijela Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tako da Uber može i dalje voziti hrvatskim cestama.
Na Prekršajnom sudu kazali su da je njihova odluka u tom slučaju nepravomoćna i da Ministarstvo ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki prekršajni sud, piše Večernji.hr.

Kada je riječ o razlozima zbog kojih je optužni prijedlog protiv Ubera odbijen, na sudu su za Večernji.hr kazali da o tome ne mogu govoriti jer je odluka nepravomoćna, no otkrili su da se ona odnosi na članak 161. stav 5 tačku 2 Prekršajnog zakona u kojima se navodi da će ispitujući optužni prijedlog sud donijeti presudu kojom se optužba odbija ako postoje okolnosti koje isključuju prekršajni progon.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture jučer nisu htjeli komentirati odluku suda uz obrazloženje da je još nisu primili. Ni u Uberu nisu htjeli komentirati tu nepravomoćnu presudu.

Podsjećamo, Inspekcija cestovnog prometa je Prekršajnom sudu u Zagrebu 21. jula ove godine uputila optužni prijedlog protiv tvrtki Uber Croatia d.o.o. i Uber International Holding BV sa zahtjevom da se zabrani aplikacija Uber za naručivanje prijevoza u Hrvatskoj. U Ministarstvu prometa su zaključili da partneri vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno jer obavljaju usluge taksija iako za to nemaju potrebne licence i dozvole, što je propisano Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu.

No, u Uberu, barem zasad, što se tiče odluke Prekršajnog suda, mogu biti mirni te i dalje u Hrvatskoj raditi po svome. Ministarstvo je u međuvremenu pokrenulo izradu novog zakona o cestovnom prometu koji bi trebao liberalizirati tržište usluga taksija i time dati priliku i Uberu da legalizira svoje poslovanje u Hrvatskoj. U međuvremenu je Ministarstvo, koje je pod velikim pritiscima taksista, htjelo zabraniti rad te aplikacije u Hrvatskoj.

Novi prijedlog zakona uskoro bi trebao krenuti u javno savjetovanje, a prema dosad dostupnim informacijama, prijedlog će biti da se poveća broj dozvola za taksi i ublaže uvjeti za dobivanje licenci za taksi. Pritom, Uber ne bi imao poseban status, piše Večernji.hr.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: