Pred sastanak u Briselu
2

Poznat sadržaj pisma Macrona, Scholza i Meloni: Hoće li Vučić konačno priznati Kosovo?

S. Š. U.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Objavljeno je zajedničko pismo koje su prije dva dana kosovskom premijeru Albinu Kurtiju i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću uputili predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz te premijerka Italije Georgia Meloni.

U pismu je navedeno kako troje evropskih zvaničnika pozdravljaju izjave kosovskog premijera Albina Kurtija koje potvrđuju da je on spreman prihvatiti evopski prijedlog kao "Osnovni sporazum".

"Vjerujemo da je sada važno uspostaviti put ka naprijed sa ciljem zaključivanja ovog ugovora kako bi se osigurala njegova implementacija na temelju teksta o kojem se slažete", istakli su u pismu.

Dalje pišu kako je u skladu sa zaključcima od 9. februara, Evropsko vijeće je izrazilo podršku ovom veoma važnom sporazumu i u isto vrijeme pozvalo Srbiju i Kosovo da implementiraju, u potpunosti i bezuslovno, obaveze na koje su pristali u sporazumima iz 2013. i 2015. godine kojima se organizira "Zajednica opština sa srpskom većinom".

"Koraci ka implementaciji koji su ispred nas trebaju odražavati taj politički pristup. Radujemo se da će se o ovome razgovarati na sastanku u Briselu 27. februara", istakli su.

Podsjećamo, premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održat će sutra u Briselu sastanak u okviru dijaloga Kosovo-Srbija koji posreduje Evropska unija.

Jedina tema susreta će biti prihvatanje evropskog prijedloga sporazuma za Kosovo.

Očekuje se da će najteže pitanje biti stvaranje Zajednice općina sa srpskom većinom, ali je svima na Kosovu jasno da tu obvezu moraju bezuslovno ispuniti, a dobili su uvjerenja sa Zapada da takva zajednica neće značiti Republiku Srpsku na Kosovu.

Usvajanje sporazuma znači i de facto priznanje Kosova, a sporazum će, ako bude prihvaćen, biti put prema konačnom cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije.