{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednja barijera: Mađarsko mjesto u koje izbjeglice ulažu najveću nadu

28.8.2015. u 21:24
17
105
Posljednja barijera: Mađarsko mjesto u koje izbjeglice ulažu najveću nadu
17
Dramatične fotografije pokušaja ulaska u EU prikazuju krhku nadu izbjeglica prilikom prevazilaženja posljednje veće barijere puta dugačkog više od 2.000 kilometara.
Mjesto Roske na srbijansko-mađarskoj granici postalo je popularna tačka ulaska bliskoistočnih migranata na teritoriju Evropske unije, a očajne pokušaje prelaska uhvatio je fotograf agencije EPA.

U Roskama živi blizu 3.000 stanovnika, ali broj policajaca i pripadnika drugih državnih sigurnosnih snaga prevazilazi potrebe malog mjesta. Razlog tome su blizina granice sa Srbijom, bodljikava žica i val izbjeglica sa Bliskog istoka.

Nedaleko od ovog mjesta nalazi se granični prelaz Horgoš, a 20 kilometara zapadno drugi najveći centar Vojvodine – Subotica. Većina izbjeglica zaobilazi naseljena mjesta, pa tako i veće gradove, a na prvi veći kontakt s vlastima nailaze pri pokušaju probijanja barikada iza kojih, u slučaju da ih uspiju savladati, stoje mađarski graničari.

Ogradu čuva blizu 2.000 policajaca, a 25. i 26. augusta u Mađarsku je pokušalo ući više od 5.000 izbjeglica koje uglavnom dolaze s područja ratom razorene Sirije. Nakon ove granice izbjeglice i migranti pred sobom imaju otvorenu zonu Šengena i jednu brigu manje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: