Regija
391

Poruka iz Hrvatske: Na popisu se izjasnite kao Hrvati i katolici!

Klix.ba
Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske na svojoj stranici je objavio pa uklonio upute za Hrvate koji žive u BiH da se izjašnjavaju kao Hrvati i katolici koji govore hrvatskim jezikom.

"S obzirom na to da se radi o vrlo važnom događaju o čijim rezultatima će zasigurno ovisiti i budući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske poziva sve Hrvate porijeklom iz BiH, a koji trenutno žive u Republici Hrvatskoj i u iseljeništvu širom svijeta da se odazovu spomenutom popisu", poručili su iz Ureda.

Na upute Ureda na čijem se čelu nalazi Sarajka Daria Krstičević oštro su reagovali iz Centra za mirovne studije u Zagrebu.

"Poštovana gospođo Krstičević, na internet stranicama Državnog ureda na čijem ste čelu osvanuo je naputak kojim se, pretpostavljamo ispred Republike Hrvatske, obraćate dijelu građana Bosne i Hercegovine pozivajući ih da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao Hrvati, katolici te da govore hrvatskim jezikom. Ovaj naputak grubi je napad na suverenitet Bosne i Hercegovine kao i na zdravu pamet građana i građanki Bosne i Hercegovine, kojeg god etničkog identiteta bili", navode iz Centra za mirovne studije.

Gordan Bosanac u ime Centra u saopćenju navodi kako je potpuno neprihvatljivo da se ispred državne institucije susjedne zemlje sugerira građanima BiH kako da se izjasne o svom identitetu, svojoj vjeroispovijesti i o jeziku kojim govore, piše Tportal.

"Izdavanja ovakvih 'naputaka' od strane susjedne suverene države grubo je zastrašivanje stanovništva Bosne i Hercegovine i stvaranje još veće atmosfere napetosti i straha u susjednoj nam zemlji i doprinosi samo daljnjem raspirivanju nacionalizma u BiH koji već više od desetljeća koči razvoj Bosne i Hercegovine", dodaje se u saopštenju.

"Zamislite samo da su državna tijela RH prije popisa stanovništva 2011. svojim vlastitim građanima uputila poruku da se izjasne kao Hrvati, katolici i da govore hrvatskim jezikom: tako nešto bilo bi u potpunosti protuzakonito i protuustavno, a vi ovim naputkom to radite prema građanima druge države! Nadalje, ovaj naputak perpetuira nacionalističku politiku izjednačavanja etničke pripadnosti s vjerom i jezikom koja je u potpunosti anakrona, štetna i neprihvatljiva u svakom modernom demokratskom društvu", navode iz CMS-a.

Takođe, dodaju, da "ovakvi nacionalistički ispadi neugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina prošlog stoljeća te da se time svjesno ili nesvjesno otežava budućnost Bosne i Hercegovine".

Zbog svega navedenog, iz Centra za mirovne studije u Zagrebu tražili su da se upute odmah skinu s internetskih stranica i da se izvine svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Sporni dijelovi uputa ubrzo su i uklonjeni sa stranica Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Od 1. do 15. oktobra 2013. u Bosni i Hercegovini će se prvi put nakon 1991. održati popis stanovništva.