Novi pristup
22

Politolog Aleksandar Pavić nakon hapšenja na Kosovu: Ništa se više ne može vratiti na staro

Piše: I. Č.
Foto: Aleksandar Pavić/Medija centar Beograd
Foto: Aleksandar Pavić/Medija centar Beograd
Srbijanski politolog Aleksandar Pavić prokomentarisao je za Klix.ba jučerašnje hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, kazavši da se nakon toga ništa više ne može vratiti na staro.

"Srbija je, prema sporazumu, dužna da unaprijed u rasponu od 24 do 72 sata obavijesti o dolasku funkcionera na Kosovo. Predsjednik Aleksandar Vučić je na sinoćnjoj konferenciji pokazao dokaze da su pravovremeno obaviješteni organi u Prištini i da je urađeno sve što je trebalo da se uradi. Priština je postupila mimo toga. Oni nisu imali pravo da Đuriću zabrane ulazak, jer to nije u skladu sa sporazumom. Do sada nije bilo problema u vezi s takvim stvarima", objasnio je Pavić svoje viđenje problema.

Naveo je da je sa srpske strane urađeno sve po sporazumu, a da je Priština prekršila sporazum kada je pokušala zabraniti ulazak Srbije.

"Pogaženo je sve. Sinoć je bilo vrlo oštrih riječi. On je rekao da Srbija preko ovog neće preći. Nije precizirao šta to znači, ali je rekao da će pristup Srbije u bilo kakvim eventualnim pregovorima biti drugačiji. On je rekao za Kosovo da je to lažna, banditska, teroristička država. Nazvao je Tačija, Veselija i Haradinaja teroristima, tako da je sebi ubuduće otežao bilo kakvo pregovaranje s njima", kategoričan je Pavić u izjavi za Klix.ba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na sinoćnjoj konferenciji za medije da mimo Ustava Srbije ne namjerava Albancima ništa dati, a Pavić te riječi tumači na sljedeći način: "Vučić više nije spreman da Kosovu ponudi bilo kakve ustupke teritorijalne vrste, po bilo kakvom osnovu!"

Istakao je da je jučerašnje hapšenje bilo namjerno ponižavanje države Srbije, pred kamerama.

"Pred kamerama je maltretiran državni zvaničnik. To je bila poruka iz Prištine na koji način oni gledaju na pregovore i na mogućnost bilo kakvog mirnog rješenja i kompromisa. Kako vi u takvoj situaciji možete imati normalizaciju odnosa? Poslije jučerašnjeg dana ništa više ne može da se vrati na staro", rekao je Pavić za Klix.ba.

Na pitanje opravdava li zabranu kosovskih vlasti Marku Đuriću, Pavić objašnjava da je jasno zbog čega oni dolaze na Kosovo.

"Cilj je bio okrugli sto vezan za tzv. unutrašnji dijalog o Kosovu. To traje više mjeseci u Srbiji, organizovani su brojni sastanci. Pokušava se naći neka platforma s kojom bi se izašlo pred međunarodnu zajednicu o normalizaciji odnosa na bilo koji način. To je bio razlog zašto je Marko Đurić dolazio u Mitrovicu. Tu nije bilo povoda da se kaže da su dolazili da siju mržnju", istakao je Pavić.

Javljeno je da je Aleksandar Vučić nakon hapšenja Marka Đurića kontaktirao Vladimira Putina, a objašnjavajući kako će se Srbija sada postaviti na međunarodnom planu Pavić napominje da je to pitanje nad svim pitanjima.

"Činjenica je sljedeća: Srbija se protivi tome da se pridruži skoro općoj evropskoj akciji zatezanja odnosa s Rusijom, osuđivanja Rusije i protjerivanja njenih diplomata. Čak su na sastanku koji je priređen u Ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi prošle nedjelje samo ambasador Srbije i Venecuele bili ti koji su bili izrazito protiv tumačenja Velike Britanije i zapadnih zemalja o slučaju Skripal. Srbija je već jasno rekla da se neće pridružiti zaoštravanju odnosa Zapada prema Rusiji. To ima svoje posljedice. Ali, put je izabran", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, Vučićeva politika je inače sve vrijeme bila i Evropska unija, ali i najbolji odnosi s Rusijom.

"Srbija nikada nije uvodila sankcije Rusiji, ma koliku cijenu zbog toga platila. Vučić se držao toga. Sada, ako bi Zapad započeo otvoreni pritisak na Srbiju, to bi najviše oslabilo poziciju Zapada u Srbiji. Do sada su oni uspijevali iznuditi razne ustupke iz Srbije, upravo zato što je to sve bilo stavljeno u oblande sporazuma, pomirenja, dogovora, normalizacije odnosa... Nije bilo brutalnog pritiska. Kad bi se to desilo, onda bi to podstaklo većinsku i nacionalistički opredijeljenu javnost da se homogenizuje. Zapad bi izgubio uporište u Srbiji", rekao je Pavić.

Ocjenjuje da trenutna situacije nije jednostavna stvar ni za Zapad, jer ako se skinu rukavice onda će se skidati rukavice lančano po regionu.

"To će se odraziti na Republiku Srpsku neminovno, na dijelove Crne Gore, možda i na dijelove Makedonije. Nije sve samo na Vučiću. Zapadni ambasadori će morati procijeniti da li žele javno zaoštravati protiv Srbije na antiruskoj osnovi. To je gubitnička karta u Beogradu, takvo je raspoloženje javnog mnijenja. Ako EU misli da može da vuče BiH, Albaniju i Crnu Goru mimo Srbije, to bi bilo osuđeno na neuspjeh. Evropska unija ima neke odluke koje će morati donijeti ovih dana", zaključio je Pavić.