Regija
2

Policijski glasnogovornik pozvao na linč "Žena u crnom"

FENA
Radomir Počuča (Foto: Facebook)
Radomir Počuča (Foto: Facebook)
Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije (MUP) najavilo je u petak da će uskratiti produženje ugovora glasnogovorniku Protuterorističke postrojbe MUP-a (PTJ) Radomiru Počuči i najoštrije osudilo njegov poziv na linč članica nevladinog udruženja "Žene u crnom", koji je objavio na društvenoj mreži Facebook.

Državni tajnik MUP-a Srbije Vanja Vukić izjavio je danas da Počuči ugovor o djelu ističe u aprilu i da nakon ovog incidenta najvjerovatnije neće biti produžen.

"Počuča je svoje stajalište iznio na privatnom Facebook profilu, ali ministarstvo najoštrije osuđuje njegov postupak", izjavio je Vukić agenciji Beta.

Poruka na Počučinom Facebook profilu je tokom jutra uklonjena, a zaštitnik građana Saša Janković na svom je Twitteru napisao kako od MUP-a očekuje da utvrdi autentičnost naloga na Facebooku i inicira kazneni i disciplinski postupak.

Ovaj slučaj dobio je ozbiljnije razmjere nakon što je list "Danas" izvijestio da je glasnogovornik Protuterorističke jedinice srbijanskog MUP-a na svom Facebook profilu pozvao je na linč nevladine organizacije "Žene u crnom". Komentirajući vijest da ta organizacija obilježava 15. godišnjicu zločina nad albanskim civilima na Kosovu, Počuča je pozvao navijačke grupe da se obračunaju sa pripadnicama te organizacije.

"Mislim da se ovo ne bi trebalo održati. Gospodo huligani, Delije, Grobari, Radovci, Firmaši, umjesto da trošite šake između sebe, a veliki ste rodoljubi, udružite se", napisao je Počuča, vulgarno nastavljajući poziv na linč.

Počuča je bio dugogodišnji novinar TV Pink da bi se nakon 20 godina vratio u MUP kao glasnogovornik protuterorističke postrojbe, podsjeća "Danas".

Organizacija "Žene u crnom" proturatni je ženski pokret, čija je prva grupa osnovana u Jeruzalemu 1988. godine. Beogradska nevladina organizacija postoji od oktobra 1991., a zalaže se za nenasilni otpor ratu, seksizmu, nacionalizmu, ksenofobiji i drugim vidovima nasilja i diskriminacije nad ženama i svima drugačijima i različitima u etničkom, vjerskom, kulturnom, seksualnom i ideološkom pogledu.

Beogradskom udruženju "Žene u crnom" 2001. godine dodijeljena je Milenijska nagrada za mir koju je te godine premijerno dodijelila specijalizirana agencija UN-a za žene (UNIFEM).