Sjeverna Makedonija
75

Policija rasvijetlila ubistvo 14-godišnje Vanje G.: Otac umiješan u otmicu, ubica u bjekstvu

M. G.
Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski održao je konferenciju za medije, na kojoj je rekao da je otac 14-godišnje Vanje G. učestvovao u njenoj otmici.
"Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva, tokom protekle noći rasvijetlilo slučaj, obezbjeđeni su dokazi. Petero osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedno je van zemlje, a otac maloljetnice je priveden i saslušan zbog umješanosti u otmicu. Motiv je koristoljublje, pri čemu je jedno od lica, u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizovalo izvršenje krivičnog djela, kako bi od majke iznudilo novac, kako bi ubuduće svi umješani imali materijalne koristi", rekao je Spasovski.

Prema njegovim riječima, drugi ubijeni Panče Žežovski (74) nije bio povezan sa Vanjom, ali mu je zbog povezanosti sa jednim od osumnjičenih oduzeto vozilo. Maloljetnica je, prema navodima ministra policije, oteta sa ulaza u kuću nakon što je otac prethodno podijelio informacije sa otmičarima.

"Zbog nerazjašnjenih odnosa sa jednim od osumnjičenih, vozilo mu je oduzeto zbog izvršenja krivičnog djela, a zatim zapaljeno. Upravo tim vozilom je maloljetnica odvedena sa ulaza u rezidenciju, nakon što je ranije, prema izjavama osumnjičenih, otac organizatoru podijelio informaciju da je maloljetnica sama izašla iz kuće", navodi on.

Glavni organizator i izvršilac još uvijek nije dostupan policiji.

"Glavni organizator i izvršilac koji je 27.11.2023. godine negdje oko 11 sati ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih je ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da dođe, izvršio je ovo krivično djelo. Učinit ću sve da ovo čudovište privedemo pravdi čim kroči na naše tlo", rekao je Spasovski.

Za Lj. P., koji se sumnjiči za ubistvo Vanje bit će raspisana međunarodna potjernica.