Krapinske toplice
23

Pogledajte kako osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep izdržava kaznu u Hrvatskoj

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Tomislav Merčep 2016. godine presudom hrvatskog pravosuđa osuđen je za ratni zločin zatvorskom kaznom od pet i po godina, kazna mu je kasnije odlukom Vrhovnog suda povećana na sedam godina. Portal Index.hr objavio je fotografije koje svjedoče da Merčep kaznu služi u Krapinskim toplicama umjesto u zatvoru.

Index je nedavno objavio da Tomislav Merčep, koji je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, koje su ubile njegove jedinice, umjesto u zatvoru kaznu izdržava u Krapinskim toplicama. Današnje fotografije to i pokazuju, a u njegovoj blizini nema niti pravosudne policije.

Ko mu je to omogućio, pita se Index, ministarstvo Tome Medveda (Ministarstvo branitelja) i Ministarstvo pravosuđa, kojem je na čelu Dražen Bošnjaković. Koliko je Hrvatskoj bilo stalo da se Merčepa osudi i kazni, govori i podatak da je od počinjenja zločina za koje je osuđen do pravomoćne presude prošlo nevjerojatnih 25 godina. I kad je napokon osuđen, ministarstvo Tome Medveda omogućilo mu je da ljeta (da, više njih) umjesto u zatvoru provodi u Krapinskim toplicama.

"Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije poduzeo nikakve mjere da ih u tome spriječi, čime im je dao prešutno odobrenje da to čine", zaključio je među ostalim predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović, čitajući prvostepenu presudu Merčepu.

Na sudu je dokazano da su njegove jedinice nezakonito uhapsile ukupno 52 osobe. Samo šest ih je preživjelo tretman merčepovaca, a tri osobe se vode kao nestale.

Vezani članci