Regija
73

Počela do sada najveća komandno-taktička vježba Vojske Srbije

SRNA
Na teritoriji Srbije počela je velika komandno-taktička vježba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom "Morava 2016", na osnovu naređenja predsjednika Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ovom najvećom vježbom od nastanka Vojske Srbije biće obuhvaćeni operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponentne Vojske Srbije, a u planu je da učestvuje i određeni broj lica iz rezervnog sastava i jedinice radne obaveze.

Tokom višednevnih aktivnosti na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima provjeravaće se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji.

Vježbom rukovodi zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, a učestvuju različite jedinice od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Komande i jedinice će izvršavati zadatke iz prve i treće misije Vojske Srbije, tokom kojih će se na terenu susretati s nizom problema, koje će komandiri i komandanti morati da rješavaju kako bi postigli zadate ciljeve.

Izvođenjem vježbovnih aktivnosti u praksi će biti provjereni organizacija, doktrinarna rješenja, načela upotrebe, taktike, tehnike i procedure komandi i jedinica Vojske Srbije.