Pobjednik kosovskih izbora: Ukinut ću takse, ali ću tražiti ratnu odštetu Beograda

Pobjednik kosovskih izbora: Ukinut ću takse, ali ću tražiti ratnu odštetu Beograda
32
A. P.
7.10.2019. u 12:07
55
komentara
32

dijeljenja
Pobjednik kosovskih izbora: Ukinut ću takse, ali ću tražiti ratnu odštetu Beograda Foto: EPA-EFE
Lider kosovskog pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti najavio je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" vođenom pred jučerašnje izbore, da će ukinuti takse Srbiji, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje.
Kurti također kaže da će, ako postane premijer, u prvoj sedmici mandata početi dijalog sa Srbima na Kosovu, prenosi Tanjug.

“To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mjesecu moramo, uz to, vidjeti gdje se nalazimo nakon 33 sporazuma koje smo do sada zaključili sa Beogradom. A onda se radujem susretu s novim visokim predstavnikom EU-a Josepom Borrellom. Svejedno mi je što je iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo”, ukazao je Kurti.

On je istakao da nije bio zadovoljan Borrellovom prethodnicom Federicom Mogherini, iako je bila iz zemlje koja je priznala Kosovo.

Beograd mora prihvatiti naše tablice i dokumentePrema njegovim riječima, važno je da se dijalog dobro pripremi, jer se ne može dozvoliti dalji neuspjeh.

Na pitanje da li će, ako postane premijer, zastupati i Srbe, Kurti je odgovorio:

“Naravno. Vjerujem da će biti Srba koji će razmisliti da li to činim bolje od Vučića.”

Kada je riječ o taksama, naglasio je da one nisu njegova politika.

“Mi ćemo takse zamijeniti principom reciprociteta. Beograd, naprimjer, mora prihvatiti naše tablice i dokumente, na kojima stoji Republika Kosovo. Želimo rasvjetljavanje sudbine nestalih lica, bez obzira koje su nacionalnosti, kako bi našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od strane kosovskih, srpskih i međunarodnih istraživača, koji bi analizirali masovne grobnice”, rekao je Kurti.

Smatra da, nezavisno od toga, Srbija Kosovu duguje ratno obeštećenje, penzijski fond i 1.200 artefakta.

Upitan zašto bi Priština trebala potpisati sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusjedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU-u.

Dvije države, jedna nacija“Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, zajedno uđe u EU”, rekao je Kurti.

Na tvrdnju Standarda da Srbija za priznanje Kosova želi neku vrstu kompenzacije i na pitanje da li bi to mogla biti Zajednica srpskih opština (ZSO), Kurti je podsjetio da je tu mogućnost isključio Ustavni sud.

“Šta se potom desilo? Nijedan Srbin na Kosovu nije protestovao, samo Beograd. Taj ZSO nikada nije bio za Srbe. Mi moramo Srbe na Kosovu pitati šta žele. Beograd ne može da govori u ime Srba na Kosovu”, istakao je Kurti.

Na pitanje šta žele Srbi na Kosovu, on kaže da oni imaju zdravstveno osiguranje preko “paralelnih struktura” koje kosovska država ne nudi, te dodao da to neće ukidati iz humanih razloga.

Govoreći o sebi, istakao je da je Albanac po nacionalnosti i da su Albanija i Kosovo dvije države, ali jedna nacija, odnosno, kao dvije Njemačke, ali ne i kao Njemačka i Austrija.

Na pitanje da li je i dalje za ujedinjenje sa Albanijom, odgovorio je da smatra da bi ljudi glasali za to, ako bi bilo referenduma.

“Međutim, referendum nije dozvoljen. Zato ću poštovati ustav dok jednog dana ne budemo u mogućnosti da to na miran i demokratski način promijenimo. A, to neće uslijediti brzo”, objasnio je Kurti.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...