Godišnjica Dejtona
570

Plenković: Budućnost BiH u EU je moguća jedino ukoliko se poštuju prava svih naroda

V. K.
Plenković: Hrvatska i dalje ostaje prijatelj BiH/Screenshot
Plenković: Hrvatska i dalje ostaje prijatelj BiH/Screenshot
Na međunarodnoj konferenciji koja se danas održava u Zagrebu povodom 25. godišnjice Dejtona prisutnima se obratio i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.
Međunarodna konferencija koju organizuju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, okupila je brojne regionalne i svjetske zvaničnike.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković otvorio je konferenciju te je govorio o razlozima zašto je Dejton mnogo više od mirovnog sporazuma.

"Dejton je označio kraj rata u Bosni i Hercegovini. Postoji konsenzus da je Dejton uspješno donio mir i okončao rat, nasilje i patnju. Međutim, kada je u pitanju funkcionalnost zemlje, Dejton je više od mirovnog sporazuma, naročito kada govorimo o njegovom Aneksu 4", rekao je Plenković.

Također, Plenković je naglasio i veliku ulogu koju je imala Hrvatska tokom samog Dejtonskog sporazuma te je naglasio kako su i hrvatske vojne operacije 1995. godine znatno doprinijele razvoju povoljnije situacije u regiji.

Kao jedini član Evropske unije iz susjedstva, Plenković je izjavio kako Hrvatska i dalje zastupa najbolje interese BiH pred institucijama EU.

"Voljeli bismo što skorije govoriti o statusu države kandidata za EU kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Na tom putu BiH ima našu punu podršku", rekao je Plenković prisutnima.

Na kraju, Plenković se osvrnuo i na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini te naglasio kako princip jednakopravnosti naroda u državi mora i dalje biti prioritet.

"BiH je zasnovana na jednakopravnosti svih njenih naroda. Princip jednakopravnosti svih naroda i princip jednakopravnosti svih građana BiH ne bi trebal da isključuju jedno drugo. Insistirati na jednakopravnosti svih naroda ne treba tumačiti kao nazadnu nacionalističku politiku", kazao je Plenković.

Naglasio je kako je budućnost BiH u EU moguća jedino promjenom Izbornog zakona koji će donijeti političku stabilnost.

"EU budućnost BiH je moguća jedino ukoliko se poštuju prava svih konstitutivnih naroda. To je osnovna vrijednost za stabilnost zemlje. Izborni zakon potrebno je promijeniti najkasnije do juna 2021. godine. Zakon bi trebao doprinijeti političkoj stabilnosti Bosne i Hercegovine. Ovakav izborni proces ugrozio je predstavnike Hrvata u Bosni i Hercegovini. To se dogodilo 2006. godine, 2010. i 2018., što ne doprinosi normalnom funkcionisanju države", zaključio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.