Na godišnjicu Dejtona
913

Milanović i Plenković ponovo razgovarali o BiH i položaju Hrvata

A. Z.
Zoran Milanović i Andrej Plenković (Foto: Predsjednik.hr)
Zoran Milanović i Andrej Plenković (Foto: Predsjednik.hr)
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade te zemlje Andrejem Plenkovićem o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i provođenju mirovnog sporazuma iz Dejtona koji je potpisan prije 25 godina u Parizu.
Zajednički stav Milanovića i Plenkovića jeste kako je nužno uvažavati činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u BiH te da je obaveza Republike Hrvatske ustrajati na zaštiti položaja i prava Hrvata u BiH.

Novi razgovor o BiH uslijedio je nakon posljednjih izjava predsjednika Hrvatske o našoj zemlji, koje su izazvale burne reakcije. Milanoviću je i tada povod bila godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Milanović je, podsjećamo, kazao da je "građanska BiH dalek san, lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem".

Bh. zvaničnici su ga nakon toga optužili za šovinizam i ksenofobiju, naveli da ima opasne namjere prema BiH, ali i prozvali ga za dodjeljivanja priznanja osuđenim ratnim zločincima.

Ovo nije bio prvi, a vjerovatno nije ni posljednji put da predsjednik Hrvatske na ovakav način govori o BiH, jer je općepoznato da on ima itekako agresivne stavove kada je riječ o našoj zemlji, a trn u oku mu je način na koji se biraju članovi Predsjedništva BiH.

Upravo mu položaj Hrvata uglavnom biva razlog za kritike BiH, poput one nedavne da ima problem da u NATO uđe neusklađena zemlja.

Milanović i Plenković usaglasili su na današnjem sastanku kako će stavove Republike Hrvatske na međunarodnoj konferenciji – koju povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma u utorak organiziraju HAZU i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH – iznijeti Plenković.