Utjecajne ličnosti
45

Parlamentarci niza zapadnih zemalja tražili oštriji odnos SAD-a, EU i Britanije prema Vučiću

F. H.
Vodeći strani političari iz raznih zapadnih zemalja pozvali su EU, SAD i Veliku Britaniju da se kritičnije pozabave srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. U eskalirajućem sukobu između Srbije i Kosova vide previše popustljivosti prema stavu Beograda.

"Pokušaji Srbije da omete demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano uplitanje i moraju se poduzeti konkretne mjere kako bi se Srbija pozvala na odgovornost ako nastavi potkopavati slobodne i poštene izbore", stoji u dijelu pisma stručnjaka za vanjsku politiku upućenom visokom predstavniku EU za vanjske poslove Josep Borrell, američkog državnom sekretaru Anthony Blinken (SAD) i ministru vanjskih poslova Velike Britanije James Cleverly,.

Pismo su potpisali, između ostalih, predsjednici vanjskopolitičkih odbora Bundestaga Michael Roth (SPD) i američkog Senata Bob Menendez.

Među autorima su i predsjednici odbora za vanjske poslove britanskog Donjeg doma te parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Latvije i Litvanije, otkriva njemački tagesspiegel.de.

"Trenutni pristup ne funkcioniše. Tražimo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i osigura da ne slijedimo politiku usmjerenu na Beograd na Balkanu", pišu Roth, Menendez i njihove kolege.

Oni također pozivaju na to da se razmotri politika diplomatije odvraćanja kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje sigurnosne situacije na sjevernom Kosovu. Poručuju da ne treba kuditi one koji se zalažu za pravnu državu i demokraciju.

Upozorava se da nedavna otkrića skladišta oružja na sjevernom Kosovu i izvještaji o tekućem krijumčarenju oružja preko srbijansko-kosovske granice naglašavaju "rizike od daljnje eskalacije".

"Kosovo je suverena zemlja i funkcionalna demokratija. Ta bi činjenica trebala biti temelj naše zajedničke politike prema aktuelnoj krizi", navodi se.

Strani političari pozivaju na "povratak ravnoteži i proporcionalnosti u odnosima s Kosovom i Srbijom".

Navodi se i da EU i SAD vode popustljivu politiku prema kandidatkinji za članstvo u EU Srbiji, strahujući da bi Beograd mogao preći na stranu Rusije . Podsjećaju da Vučićeva vlada ne sudjeluje u sankcijama Moskvi i da ruski predsjednik Vladimir Putin uživa simpatije među stanovništvom Srbije.

"Nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog hapšrenja trojice kosovskih policajaca i nepozivanje na njihovu odgovornost za napade na snage KFOR-a, pokazuju trenutni nedostatak nepristranosti u rješavanju takvih problematičnih tačaka", navodi se u pismu kojeg potpisuju uticajni političari.