Zbog propagiranja ustaštva
0

Optužni prijedlog protiv Tompsona

SRNA
Zajednica Srba u Hrvatskoj i nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine Margelov institut iz Zagreba podnijeli su optužni prijedlog protiv Marka Perkovića Tompsona i više nepoznatih lica u vezi sa izvršenjem više krivičnih djela na koncertu 30. maja prošle godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na kojem je Perković propagirano ustaštvo.

U saopštenju se navodi da su na tom koncertu izvođene pjesme i upućivani zvanični ustaški pozdravi, da se pozivalo na ubistvo srpske nacionalne manjine uz prisutnu ustašku ikonografiju i vrijeđanje zvanične zastave Hrvatske "uz koju su isticani ustaški stjegovi i ispod koje su pjevane ustaške budnice".

Margelov institut i Zajednica Srba u Hrvatskoj upozoravaju da ovakvo ponašanje pojedinaca i grupa nije poželjno u modernoj i uljuđenoj zajednici evropskih naroda i država kojoj žele da pripadaju, te da hrvatsko pravosuđe treba učiniti sve da se takvo ponašanje efikasno suzbije. 

U optužnom prijedlogu upućenom Opštinskom krivičnom sudu u Zagrebu navodi se da Tompsonov pozdrav "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" nije prihvatljiv Ustavom i zakonom, jer se vezuje za NDH -  fašističku tvorevinu utemeljenu na rasnom zakonodavstvu, čime se čini prekršaj i krivično djelo vrijeđanja i diskriminacije nacionalnih manjina koje je ustaški režim sistematski progonio.

Manjinske nevladine organizacije u Hrvatskoj, između ostalog, predlažu krivični progon Perkovića, te pregled dostavljenih sadržaja i identifikaciju više nepoznatih osoba koje su pjevajući ustaške budnice, pronoseći ustašku ikonografiju i pozdravljajući ustaškim pozdravom, te grubo vrijeđajući zvaničnu zastavu Hrvatske i Srbe počinili više krivičnih djela.

Optužni prijedlog uslijedio je nakon što je Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu odbacilo krivičnu prijavu koju su 24. jula 2008. godine podnijele Udruženje mladih antifašista grada Zagreba, Margelov institut i Zajednice Srba u Hrvatskoj. 

"Dvije manjinske nevladine organizacije smatraju da rješenje o odbacivanju krivične prijave, a koje su na pomenutom koncertu ostale zgrožene masovnošću manifestacije ustaške ikonografije i govora mržnje spram srpske nacionalne manjine, zaključuju da takvo rješenje ne doprinosi razvoju ljudskih sloboda", ističe se u saopštenju koje su potpisali direktor Margelovog instituta Alen Budaj i predsjednik Zajednice Srba u Hrvatskoj Svetozar Livada. 
Oni dodaju da će nevladine organizacije informisati međunarodne faktore i evropke institucije o negativnom rješenju krivične prijave.

Margelov institut i Zajednica Srba u Hrvatskoj smatraju da se nesankcionisanjem grupa koje propagiraju propali ustaški zločinački režim i pozivaju na ubistvo jedne zakonom i ustavom štićene nacionalne manjine šalje poruka da hrvatsko pravosuđe toleriše takvo ponašanje u što ne mogu i ne žele da vjeruju.

"Smatramo da hrvatsko pravosuđe treba i mora oštro reagirati na ovakve pojave masovnog i otvorenog iskazivanja filoustaštva, posebno kada je ono javno i kada se koristi u svrhu zastrašivanja i upućivanja prijetnji hrvatskim građanima srpske nacionalnosti. Ovo rješenje treba posmatrati i u širem kontekstu nemogućnosti i neimanja snage da se kao društvo obračunamo sa zločinačkim ideologijama koje treba da ostanu tamo gdje su i pokopane njihovim porazom u Drugom svjetskom ratu", ističe se u saopštenju.

Ove dvije manjinske zajednice dodaju da ne treba zaboraviti "prigodne govore predsjednika Stjepana Mesića kao i više izjava Vlade Hrvatske koja osuđuje pojavnost i štetnost propagiranja ustaštva u hrvatskom društvu".