Regija
0

Haos u Hrvatskoj: Orkanski vjetar srušio dio paromlina, čupao stabla, uništio krovove

Fena/Klix.ba
Zbog olujnog vjetra jutros se srušio dio glavne zgrade starog zagrebačkog Paromlina, a urušavanjem prijeti i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture, pa su na mjesto događaja upućene policijske i vatrogasne ekipe, kao i djelatnici gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Iz tog ureda su saopćili kako su njihovi službenici na parkiralištu kod Paromlina, gdje Zagrebparking, zbog opasnosti od nastavka urušavanja stare zgrade, uklanja vozila koja se nalaze u blizini, a policija osigurava parkirni prostor.

Paromlin je jedan od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture. Građen je od 1906. do 1908. godine i smješten između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Glavnog željezničkog kolodvora.

Zbog jakog vjetra odletio je dio limenog krova sa zgrade u Zagrebu u kojoj se nalaze OŠ Ivan Goran Kovačić i 18. gimnazija. Za učenike koji se nalaze u objektu nema opasnosti. Vatrogasci su sinoć imali više od hiljadu poziva građana, te izašli na više od 500 intervencija. Telefoni im danas ne prestaju zvoniti, a građani najviše zovu zbog rušenja stabala na kuće, automobile, saobraćajnice te zato što im je olujni vjetar odnio krov.

Posebno dramatično u Rijeci

Sve hitne službe su na terenu te uklanjaju srušena stabla i ostale predmete koji ometaju saobraćaj u Zagrebu. Srušena stabla i grane ometaju i tramvajski i autobuski saobraćaj u ovom gradu, te su pojedine linije i obustavljene. Posebno je dramatična situacija u Rijeci, gdje prema pisanju Novog lista, bura nosi sve pred sobom.

"Vjetar ruši stabla i odnosi krovove te čupa električne kablove. Oštećen je krov sportske dvorane Osnovne škole Kozala. Nekoliko stabala srušeno je na Mlaci, a jedno je palo pored Dječije bolnice Kantrida u Rijeci", piše list, navodeći kako je zbog snažne bure saobraćaj u ovom gradu gotovo onemogućen.

Zabilježeno je i nekoliko saobraćajnih nesreća uzrokovanih nevremenom. Navodno je oštećen i jedan autobus, a prema posljednjim informacijama, bilo je i povrijeđenih osoba.

Povrijeđeni učenici i radnici

Na tri učenika u Opatiji pala su stabla i teško su povrijeđeni. Hitno su prevezeni u bolnicu Kantrida, a prema prvim informacijama radi se o povredama kuka, kičme i glave. Prije toga, na području Rijeke su stradala dva radnika koja su pala s osam metara visine. Također se radi o teškim povredama. Još nekoliko osoba je povrijeđeno u Rijeci, a Hitna pomoć je non-stop na terenu. U većini škola odgođena je nastava. Bura je odnijela veliki dio krova dječijeg vrtića na Zametu, zbog čega su odgajatelji pozvali roditelje da hitno dođu po svoju djecu. Većina roditelja je to već učinila, a u toku je evakuacija preostalih mališana. Spominje se kako je u nevremenu povrijeđeno 20 ljudi, a ima i životno ugroženih. Također, zbog nevremena su na riječkom području otkazane i sve sahrane.

Na Kozali puše vjetar snagom od 112 km/h, na Trsatu su zabilježeni udari vjetra od 170 km/h, dok na Krčkom mostu brzina vjetra iznosi 220 km/h. Dio riječkog područja je bez struje, dok u nekim dijelovima Gorskog kotara pada susnježica.

Građani su upozoreni da ne otvaraju prozore i da ne izlaze, te da se ne uključuju u saobraćaj, jer će jaka bura puhati tokom dana, a njeno se slabljenje očekuje tek večeras.