{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od početka godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena

F
2.7.2016. u 14:57
14
18
Od početka godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena
14
Od početka godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Srbiji je od početka godine, do zločina u Žitištu i u Knjaževcu, u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena, a u odgovoru kako stati na put toj crnoj statistici i masovnim ubojstvima stručnjaci ukazuju na važnost uloge nadležnih institucija u praćenju poslije razvodnih prilika u obiteljima.
Sinoćnja tragedija u Žitištu, kada je Z.S. (38) ubio pet, a 20 ljudi ranio, pa nakon toga i vijest da je muž nožem usmrtio ženu u Knjaževcu nastavak su crne statistike, čiji je povod, kažu stručnjaci, ogromna količina bijesa, ljutnje, neispunjenih očekivanja, ali i psihijatrijske bolesti, kojima aktualne vremenske prilike nikako ne idu na ruku.

"Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 12 žena, a od danas, računajući nove slučajeve u Žitištu i Knjaževcu, taj broj je povećan", rekla je za Tanjug koordinatorica "Sigurne kuće Beograd" Vesna Stanojević.

Stanojević primjećuje da se zločini poput zločina u Žitištu javljaju periodično u Srbiji, pa bi po njezinom mišljenju, zato trebalo malo više da se analizira i povede računa o kojim ljudima je riječ.

"Moramo ozbiljno da se zapitamo zašto se ništa ne radi na oduzimanju tog nelegalnog i legalnog oružja, pa dolazimo u situaciju da se svi pitaju što se ovo događa... Imam utisak da svake godine pričamo isto, svi smo iznenađeni, nekoliko dana ćemo o tome da pričamo i to će na tome da se završi", navodi Stanojević.

Dodaje da je očigledno da se u brojnim slučajevima razvod ne okončava samim tim aktom, da se i dalje ispoljavaju znakovi ljubomore, zbog čega je neophodno da se institucije i nakon razvoda bave nasilnicima, kako bi vidjeli koliko patologije u tim procesima ima i kako ne bi došlo do slučajeva od kojih se cijela Srbija zgrane.

Kao glavni povod za masovna ubistva kriminolog Zlatko Nikolić navodi neispunjena očekivanja, budući da ona nikada nisu ispunjena u onoj mjeri u kojoj neko očekuje.

"Puno toga se dogodi, pa to doživljavamo kao posebno razočarenje, naročito kada su u pitanju bračni odnosi. To ostavljanje, plus sa malim djetetom, plus vrlo brzo vraćanje u život partnera bio je okidač za čovjeka koji je najvjerojatnije bio povučen, tih i neupadljiv", rekao je Nikolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: