{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NVO-i u Srbiji pisali ambasadama povodom rehabilitacije Mihailovića

F
29.8.2012. u 16:46
1
14
NVO-i u Srbiji pisali ambasadama povodom rehabilitacije Mihailovića
1
NVO-i u Srbiji pisali ambasadama povodom rehabilitacije Mihailovića
Draža Mihailović
Više nevladinih organizacija uputilo je molbu ambasadama u Beogradu da upoznaju vlade i javnost svojih zemalja da je u Srbiji u toku rehabilitacija osuđenih ratnih zločinaca, na čelu s Dražom Mihailovićem, saopćio je danas Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.
Već više od 20 godina u Srbiji se provodi zvanična moralna i politička rehabilitacija kvislinškog četničkog pokreta, a završni čin tog procesa treba uskoro da se dogodi sudskom rehabilitacijom vođe tog pokreta Draže Mihajlovića koji je zbog saradnje s okupatorom tokom Drugog svjetskog rata osuđen na smrt i strijeljan jula 1946. godine, navodi se u saopćenju.

U Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji tvrde da je politički program četničkog pokreta bio stvaranje etnički homogene države srpskog naroda - Velike Srbije i eliminacija "nelojalnih" nacionalnih manjina i naroda, prenio je Tanjug.

Pismo je uputilo 17 nevladinih organizacija među kojima su osim Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Savez antifašista Vojvodine, Žene u crnom, Grupa "Spomenik", Fond "Biljana Kovačević Vučo" i drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: