Regija
0

Novom Sadu titula Europske prijestolnice kulture 2021. godine

FENA
Glavni grad Vojvodine Novi Sad proglašen je Evropskom prijestolnicom kulture za 2021. godinu, što je prvi puta da to priznajnje dobije grad iz zemlje kandidata za članstvo u EU.

Odluka je uslijedila poslije završne faze i višesatnog predstavljanja kandidature u kojoj su učestvovali novosadski umjetnici, profesori, urbanisti i kustosi, predvođeni gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i predsjednikom Organizacijskog odbora za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prijestolnicu kulture 2021. Nemanjom Milenkovićem.

Čestitajući Novom Sadu na uspješnoj kandidaturi, evropski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics izrazio je zadovoljstvo činjenicom da prvi put prijestolnica evropske kulture dolazi iz zemlje kandidata za članstvo u EU.

"Uvjeren sam da će Novi Sad posjetiteljima iz Europe i svijeta omogućiti da otkriju sam grad i njegovo kulturno bogatstvo, da uoče raznolikost evropskih kultura, kao i naše zajedničke vrijednosti", rekao je Navracsics.

Otvaranje ovog prestižnog evropskog programa za zemlje koje žele postati punopravnim članicama Unije predstavlja put za njihovo približavanje i jačanje kulturnih veza s EU-om.

Novosađanima je na velikom uspjehu čestitao i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, poručivši da je to "vijest za slavlje".

"Pobijedili smo konkurenciju i to je velika stvar za našu zemlju", izjavio je Vučić za Radioteleviziju Srbije (RTS). Vučić je čestitao i gradonačelniku Vučeviću, svim Novosađanima, te predsjednici Skupštine Srbije i nekadašnjoj gradonačelnici Novog Sada Maji Gojković, podsjetivši da je ona i započela taj proces.

"Titula evropske prijestolnice kulture otvara nova velika vrata za daljnjii razvoj Novog Sada, ali i cijele Srbije, ne samo u području kulture", ocijenio je gradonačelnik Novog Sada.

Pored Novog Sada, evropska prijestolnica kulture 2021. bit će i rumunski grad Temišvar, a njima će se, kao treći, pridružiti jedan od tri grčka grada o čemu će odluka biti donesena u novembru.