Gubitak razuma
711

Nova sramota u Srbiji: Na televiziji pozvali građane da doniraju novac Ratku Mladiću

D. Be.
Na srbijanskoj prorežimskoj televiziji Happy, poznatoj po tome da u goste poziva osuđene ratne zločince, silovatelje, kriminalce i desničare, danas se dogodio novi skandalozan čin.
Naime, u jutarnjem programu, koji uređuje i vodi Milomir Marić, koji je davno izgubio kredibilitet ozbiljnog novinara, gostovao je lider Srpske desnice Miša Vacić, još jedan radikalni megafon vlasti u Srbiji.

On je, komentarišući posljednja dešavanja u Beogradu u vezi s muralom posvećenim presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, kazao da takvih murala ima mnogo po glavnom gradu Srbije.

Zatim je u kameru pokazao broj žiroračuna zatvora u Haagu i ostale podatke te pozvao gledatelje da doniraju novac ratnom zločincu kazavši da je to bolje od crtanja murala.

Vacić je kazao da mural posvećen zločincu smeta određenim ljudima jer "tako žele srušiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i sam svojevremeno postavljao tablu s imenom ulice Ratka Mladića u Beogradu".

Vijeće Haškog tribunala je presudilo da je Ratko Mladić pravosnažno kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata.

Između ostalog i po tačkama za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.