Sastanak s Putinom
1

Nikolić: Problem Kosova riješiti u skladu sa principima UN-a

Anadolija
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, nakon današnjeg sastanka u ruskom gradu Soči, održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o ekonomskim odnosima dvaju zemalja.

Istaknuvši da se u 2012. godini dogodio ozbiljan pad u privrednim odnosima dvaju zemalja, Putin je rekao da će razlog ovog pada biti detaljno ispitan, te da će se pokušati naći rješenje tog problema.

Putin se osvrnuo i na pitanje Kosova, izjavivši da se problem Kosova mora riješiti razgovorima u okviru principa Vijeća sigurnosti UN-a.

Ruski predsjednik je izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja stanovništva Srbije za ruski jezik, te dodao da podrška projektima ovog tipa mora biti još veća.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je podsjetio da radovi na plinovodu 'Južni tok', koji će jednim dijelom proći kroz Srbiju, počinju u decembru te pozvao Putina da posjeti Srbiju.

"Problem Kosova ne možemo riješiti upotrebom sile. Nastavit ćemo raditi u skladu s principima UN-a", kazao je Nikolić.

Posjeta srbijanskog predsjednika Nikolića Rusiji nije izazvala veliko interesovanje među ruskim medijima, javlja dopisnik agencije Anadolija. Nešto više pažnje poklonio joj je tek ruski list "Rssiyskaya Gazeta", koji je okarakterisao kao ponovno buđenje odnosa između dvaju zemalja koji su bili u stagnaciji. Iste novine su istakle važnost projekta gradnje plinovoda 'Južni tok', te navele da je energija jedan od najvažnijih faktora za saradnju Rusije i Srbije.