Regija
0

Nije bilo "dogovaranja" incidenata u Piranskom zaljevu 2004.

FENA
Komisija za kontrolu tajnih službi slovenskog parlamenta, na osnovi materijala koje je proučila, nije našla potvrde za poznate lanjske tvrdnje bivšeg premijera Antona Ropa da su 2004. hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji čelnik oporbe, a sadašnji slovenski premijer Janez Janša, "dogovarali" pogranične incidente u Piranskom zaljevu.

To je u četvrtak, nakon zatvorenog zasjedanja spomenute komisije, izjavio njen predsjednik Pavle Gantar, rekavši da je komisija nakon što je istražila spomenuti slučaj (koji je lani u Sloveniji bio jedna od glavnih političkih afera) došla do zaključka da su Sanader i Janša razgovarali o tadašnjim incidentima u Piranskom zaljevu, ali da nikakvog dogovaranja incidenata nije bilo.

Takav je i zaključni izvještaj komisije o spomenutoj aferi što ga još mora potvrditi i parlament, koji će uskoro biti raspušten jer su za 21. rujna zakazani redovni parlamentarni izbori.

Lanjske Ropove tvrdnje odmah su demantirali i premijer Sanader i premijer Janša, koji je Ropa tužio zbog klevete, objasnivši da su telefonski razgovarali vođeni zbog smirivanja situacije, nakon što su nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Sloveniji 2004., zbog incidenta na graničnom prijelazu Plovaniji u Istri, bili privremeno zadržani neki zastupnici Slovenske pučke stranke (SLS), koji su mimo službenog graničnog prijelaza posjetili poznatog "borca za granicu" Joška Jorasa.

Član komisije Dušan Kumer, inače zastupnik Socijalnih demokrata (SD), vodeće slovenske oporbene stranke, izjavio je da podaci koje je obavještajna služba SOVA dostavila komisiji ne dokazuju Ropove lanjske tvrdnje (zbog kojih ga je premijer Janez Janša tužio zbog klevete), ali da on osobno misli da je SOVA parlamentarnu komisiju možda "selektivno" informirala.