Regija
0

Nekoliko migranata već pred Slovenijom na prijelazu Bregana-Naselje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Manja skupina migranata koja je tijekom četvrtka iz Tovarnika prebačena u Zagreb popodne se pojavila na granici sa Slovenijom, a uskoro bi ih moglo biti i više, objavili su popodne slovenski mediji.

Slovenska televizija objavila je snimak nekolicine migranata i izbjeglica koji se nalaze pred slovenskom na međudržavnom cestovnom graničnom prijelazu Bregana-Naselje/Slovensko selo, ali su još uvijek na hrvatskom teritoriju. Kako navode slovenski mediji, riječ je o dijelu veće skupine od oko 500 ljudi koji su iz Zagreba prema granici sa Slovenijom krenuli pješice, a ove koji su već stigli vjerojatno je netko poveo vozilom kad su stopirali.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova i u četvrtak je objavilo da bi nekontrolirani prelazak granice preko humanitarnih koridora za izbjeglice bio u suprotnosti s europskim zakonima, a premijer Miro Cerar kazao je da će Slovenija ispunjavati svoje obveze čuvanja i kontrole vanjske Sćengenske granice prema Hrvatskoj.

Prema slovenskim policijskim informacijama migranti kojima bi uspjelo ilegalno prijeći granicu bit će vraćeni Hrvatskoj na osnovi ugovora o readmisiji ako ne zatraže azil u samoj Sloveniji.