Uzburkani duhovi
0

Ne smiruju se tenzije nakon izjave nove predsjednice Sjeverne Makedonije, oglasio se i premijer Grčke

V. K.
Gordana Siljanovska Davkova (Foto: EPA-EFE)
Gordana Siljanovska Davkova (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je tokom inauguracije za poziciju predsjednice Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska upotrijebila ime "Makedonija", uslijedile su brojne reakcije grčkih političara, a među posljednjima koji je reagovao bio je i premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis.
U opširnom komentaru na društvenim mrežama premijer Grčke je rekao kako je čin nove predsjednice Sjeverne Makedonije neprihvatljiv.

"Provokativni izbor nove predsjednice Sjeverne Makedonije da prekrši službeni tekst svoje zakletve i nazove zemlju drugim imenom je nezakonit i neprihvaljiv. Čin, kojim se krši Prespanski sporazum i Ustav same države. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel su već naveli da se potkopava njegova budućnost", rekao je Mitsotakis.

Poručio je kako je 2019. godine njegova stranka glasala protiv sporazuma sa Sjevernom Makedonijom.

"Jasno je da je, kao opozicija, stranka Nova demokratija 2019. godine glasala protiv sporazuma. Upozoravali smo na probleme koji bi mogli nastati neuspjehom sporazuma. Kao vlada, međutim, poštovali smo grčki potpis na međunarodnom ugovoru koji je obavezan za zemlju. Nažalost, nedavni razvoj događaja opravdava našu čvrsto opreznu poziciju", mišljenja je Mitsotakis.

Na kraju, poručio je kako se predsjednica Sjeverne Makedonije mora vratiti u zakonske okvire.

"Grčka odbacuje manevre poput onih kojima gospođa Siljanovska inaugurira svoj mandat. Pozivam je da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizlazi iz njene uloge. Nedvosmisleno izjavljujemo da takve lapsuse neće prihvatiti. Svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka EU, zavisi od iskrenog poštovanja onoga što je dogovoreno. Iz tačne upotrebne ustavnog naziva susjedne države. I naravno, od izbjegavanja izazova", zaključio je premijer Grčke.