Nastavak rasprave
4

Grcima stigao odgovor iz Skoplja: Imamo pravo koristiti ime Makedonija, to je čin ličnog prava

V. K.
Gordana Siljanovska Davkova (Foto: EPA-EFE)
Gordana Siljanovska Davkova (Foto: EPA-EFE)
Kabinet predsjednice Sjeverne Makedonije oglasio se povodom posljednjeg slučaja u kojem je ambasador Grčke napustio ceremoniju inauguracije u Skoplju nakon što je novoimenovana predsjednica koristila stari termin za naziv države.
Između ostalog, iz kabineta su naveli kako Siljanovska ima pravo koristiti stari termin za naziv države.

"U svojim javnim nastupima, makedonska predsjednica ima pravo da koristi naziv Makedonija, kao čin ličnog prava na samoopredjeljenje i samoidentifikovanje, poštujući osnovna ljudska prava i slobode, a u skladu s evropskim vrijednostima i principima", naveli su iz kabineta.

Također, naglašeno je kako će se predsjednica u službenim spisima pridržavati službenog naziva države - Sjeverna Makedonija.

"Predsjednica Gordana Siljanovska Davkova pridržavat će se službene primjene ustavnog imena. Prema Ustavu, kako su ga pripremile službe Skupštine, svečana zakletva je potpisana ustavnim imenom. Makedonske institucije su u posljednjih pet godina gotovo u potpunosti ispunile svoje obaveze iz Prespanskog sporazuma, a predsjednik očekuje od svih makedonskih partnera da poštuju bilateralne i multilateralne sporazume prema zemlji", saopćeno je.

Podsjetimo, povodom korištenja starog naziva države reagovao je i premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis koji je izrazio nezadovoljstvo ponašanjem Siljanovske.

"Provokativni izbor nove predsjednice Sjeverne Makedonije da prekrši službeni tekst svoje zakletve i nazove zemlju drugim imenom je nezakonit i neprihvaljiv. Čin, kojim se krši Prespanski sporazum i Ustav same države. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel su već naveli da se potkopava njegova budućnost", rekao je Mitsotakis.

Poručio je kako je 2019. godine njegova stranka glasala protiv sporazuma sa Sjevernom Makedonijom.

"Jasno je da je, kao opozicija, stranka Nova demokratija 2019. godine glasala protiv sporazuma. Upozoravali smo na probleme koji bi mogli nastati neuspjehom sporazuma. Kao vlada, međutim, poštovali smo grčki potpis na međunarodnom ugovoru koji je obavezan za zemlju. Nažalost, nedavni razvoj događaja opravdava našu čvrsto opreznu poziciju", mišljenja je Mitsotakis.

Na kraju, poručio je kako se predsjednica Sjeverne Makedonije mora vratiti u zakonske okvire.

"Grčka odbacuje manevre poput onih kojima gospođa Siljanovska inaugurira svoj mandat. Pozivam je da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizlazi iz njene uloge. Nedvosmisleno izjavljujemo da takve lapsuse neće prihvatiti. Svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka EU, zavisi od iskrenog poštovanja onoga što je dogovoreno. Iz tačne upotrebne ustavnog naziva susjedne države. I naravno, od izbjegavanja izazova", zaključio je premijer Grčke.