Nesuglasice s Grčkom
34

Mandatar za sastav vlade: Nastavit ću zvati zemlju "Makedonija", to je moje pravo

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mandatar za sastav Vlade Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski u četvrtak je rekao da će i dalje svoju zemlju nastaviti zvati "Makedonija", uprkos protivljenju Grčke, zemlje s kojom je Skoplje 2018. postiglo sporazum o promjeni imena.
"Način na koji ću ja zvati svoju zemlju moje je temeljno pravo", rekao je novinarima Hristijan Mickoski, predsjednik VMRO-DPMNE-a, desničarske nacionalističke stranke koja je pobijedila na parlamentarnim i predsjedničkim izborima održanim 8. maja.

"Ako Grčka misli da smo prekršili Prespanski sporazum, tu je Međunarodni sud pravde. Ondje mogu pokrenuti sudski proces i ondje ćemo iznijeti argumente. Ali, ne bih želio da se to dogodi", dodao je.

Skoplje je 2018. postiglo historijski dogovor s Atinom, pristavši dodati geografski pojam "Sjeverna" u naziv države da bi se razlikovala od grčke pokrajine Makedonije, a krajnji je cilj bio okončati dugogodišnju svađu sa komšijom, koji je zbog tih nesuglasica blokirao pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u i pregovore za pristupanje Evropskoj uniji.

Nakon što su tadašnja makedonska socijaldemokratska i grčka ljevičarska vlada potpisale sporazum, Sjevernoj Makedoniji je godine 2020. omogućen ulazak u NATO. Ali, stari je spor ponovno otvoren u nedjelju kad je nova predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova, tokom govora upotrijebila naziv "Makedonija" umjesto dogovoreni naziv - Sjeverna Makedonija.

U opširnom komentaru na društvenim mrežama premijer Grčke Kiriakos Micotakis je rekao kako je čin nove predsjednice Sjeverne Makedonije neprihvatljiv.

"Provokativni izbor nove predsjednice Sjeverne Makedonije da prekrši službeni tekst svoje zakletve i nazove zemlju drugim imenom je nezakonit i neprihvaljiv. Čin, kojim se krši Prespanski sporazum i Ustav same države. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel su već naveli da se potkopava njegova budućnost", rekao je Mitsotakis.

Poručio je kako je 2019. godine njegova stranka glasala protiv sporazuma sa Sjevernom Makedonijom.

"Jasno je da je, kao opozicija, stranka Nova demokratija 2019. godine glasala protiv sporazuma. Upozoravali smo na probleme koji bi mogli nastati neuspjehom sporazuma. Kao vlada, međutim, poštovali smo grčki potpis na međunarodnom ugovoru koji je obavezan za zemlju. Nažalost, nedavni razvoj događaja opravdava našu čvrsto opreznu poziciju", mišljenja je Mitsotakis.

Na kraju, poručio je kako se predsjednica Sjeverne Makedonije mora vratiti u zakonske okvire.

Brzo mu je stigao odgovor iz Kabineta nove predsjednice. Naveli su kako Siljanovska ima pravo koristiti stari termin za naziv države.

"U svojim javnim nastupima, makedonska predsjednica ima pravo da koristi naziv Makedonija, kao čin ličnog prava na samoopredjeljenje i samoidentifikovanje, poštujući osnovna ljudska prava i slobode, a u skladu s evropskim vrijednostima i principima", naveli su iz Kabineta.

Također, mandatar za novi saziv Vlade Mickoski je objasnio da priznaje realnost zvaničnog naziva svoje zemlje, ali da će tokom javnih nastupa nastaviti koristiti njeno staro ime.

"Prekinimo prijetiti, prestanimo s opstrukcijama i s vraćanjem unatrag. Gledajmo prema budućnosti. Ti su dokumenti dio zakonodavstva", dodao je.