Kod Bačke Palanke
35

Na Dunavu potonuo teretni brod sa više od 1.000 tona đubriva, zatvorena granica između Hrvatske i Srbije

S. Š.
Plovilo je udarilo o stub mosta nakon čega je potonula barža (Foto: RTS.rs)
Plovilo je udarilo o stub mosta nakon čega je potonula barža (Foto: RTS.rs)
Njemački brod koji se nalazio na Dunavu sinoć je udario u noseći stub mosta na graničnom prijelazu sa Hrvatskom, Bačka Palanka-Ilok, a Hrvatska je zbog toga zatvorila granični prijelaz. Tom prilikom je potonulo više od 1.000 tona đubriva.

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije saopćilo je da zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prati situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gdje je sinoć, uslijed plovidbene nezgode, potonula barža njemačkog broda "Lola - 5" koja je prevozila oko 1.000 tona vještačkog azotnog đubriva.

Kako navode srbijanski mediji, do nezgode je došlo oko 00:40 sati, kada je njemački brod "Antonia" koji je vukao natovarenu baržu "Lola - 5", udario u stub mosta "25. maj" koji spaja granične prijelaze Bačka Palanka-Ilok. Dodaju da je brod udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta rijeke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obavještene i hrvatske nadležne službe.

Hrvatska je odmah zatvorila granični prijelaz Ilok i putnicima se savjetuje da koriste alternativne pravce.

Utvrđuje se da li je nezgoda imala uticaj na životnu okolinu, a na mostu se provjeravaju oštećenja.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio od Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine Srbije i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da se hitno izjasne o ekološkom akcidentu na graničnom prijelazu kod Bačke Palanke, piše RTS.