Regija
0

Muftija Zukorlić nokautirao saradnika

SRNA
Muamer Zukorlić (Foto: Klix.ba)
Muamer Zukorlić (Foto: Klix.ba)
Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je da je sa svih funkcija suspendovao Bekira Makića, jednog od najbližih saradnika glavnog muftije Muamera Zukorlića.

Regionalna televizija iz Novog Pazara javila je prethodno da je Makića u svom kabinetu "pesnicom u lice" udario muftija Zukorlić.

"Makića su, pošto je oboren na pod, nogama udarali sekretar Samir Škrijelj i funkcioner IZ Rešad Plojović", navela je ta televizija.

Mešihat u saopštenju, međutim, navodi da je Makić suspendovan zbog zloupotrebe položaja Kancelarije za hadž.

Kako se navodi, Makić je nelegalno osnovao Turističku agenciju "Sandžak travel" preko koje je, mimo propisa i saglasnosti organa Islamske zajednice, u dva navrata organizovao putovanje na hadžiluk.

Makić je, također, odbio da izvrši primopredaju dužnosti rukovodioca Kancelarije za hadž, sa koje je nedavno smijenjen na sjednici Mešihata, navodi se u saopštenju i dodaje da to ukazuje na osnovanost informacije da je "vršio finansijske i druge malverzacije kroz organizaciju hadža".

Kako se dodaje, odluci je prethodila konstatacija da Makić neskriveno već duže vrijeme obavlja antiustavne i destruktivne djelatnosti u Islamskoj zajednici.

U saopštenju se ne navodi kada je održana prethodna sjednica Mešihata na kojoj je Makić smijenjen, a javnost je o tome tek danas obaviještena.