Komunista pa nacionalista
89

Mladićev lični biograf koji je osudio Klintona: Ko je Goran Petronijević, advokat Milana Radoičića

S. M.
Screenshot: Happy TV
Screenshot: Happy TV
Srbijanski list Danas objavio je biografiju Gorana Petronijevića, advokata Milana Radoičića, kojem je nedavno ukinuta zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu.
List navodi da iako u Srbiji ne postoji advokat kojeg Radoičić ne bi mogao sebi da priušti, Petronijević je svakako bio najprirodniji izbor.

Profesionalna biografija i ideološko usmerenje čine ga idealnim zastupnikom doskorašnjeg potpredsjednika Srpske liste i samoproklamovanog branitelja Srba sa sjevera Kosova.

Petronijević je rođen 1960. godine u Prokuplju, a detinjstvo je proveo u selu Gajtan u opštini Medveđa, gde su mu roditelji radili kao školski učitelji. Porodica mu se preselila u Beograd gde je završio Pravni fakultet.

Kako je nedavno pisao list Alo, u trećem razredu gimnazije bio je primljen u Savez komunista, a na fakultetu je bio partijski sekretar.

Nakon fakulteta, radio je kao sudija. Za sedamnaest godina karijere, imao je nekoliko stavki u biografiji kojima bi malo koji sudija u svijetu mogao da se pohvali. Tako je, recimo, u maju 2000. godine jednom presudom izrekao 1.632 godine zatvora. Naime, Petronijević je bio predsjednik Velikog vijeća Okružnog suda u Peći koje je osudilo 143 kosovska Albanca zbog krivičnog djela terorizma.

U istom periodu, Petronijević je bio član vijeća koje je na po 20 godina zbog bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije osudilo prazne stolice na kojima je trebalo da sjede Bill Clinton, Madeleine Albright, Jacques Chirac, Tony Blair.

Pad Slobodana Miloševića istovremeno je označio i kraj sudijske i početak advokatske karijere Gorana Petronijevića. Bio je šef odbrane ratnog zločinca Radovana Karadžića u Hagu, a pred Tribunalom je branio i ratnog zločinca Veselina Šljivančanina. U zemlji je između ostalih zastupao Radomira Markovića, bivšeg načelnika RDB-a, estradnu umjetnicu Svetlanu Ražnatović, pripadnika Zemunskog klana Sašu Pejakovića – Peleta.

Zamjenik je predsjednika desničarskog pokreta Za Srbiju, a u kratkoj biografiji na sajtu pokreta ističe se da je Petronijević "lični biograf Ratka Mladića" i "ekspert za dešavanja u Srebrenici".

Pripadnici ovog pokreta se zalažu za "preporod nacionalne samosvijesti srpske nacije i jačanje svestrane saradnje sa svim pravoslavnim slovenskim narodima i svim narodima Balkana, za afirmaciju prava na ujedinjenje svih državotvornih dijelova srpskog naroda koji su ostali izvan granica Srbije, za iskorenjivanje srbofobije i međunacionalne mržnje".

On je kao istražni sudija 1998. godine na Kosovu, po vlastitom svjedočanstvu u emisiji Ćirilica na Happyju otkrio da je prikrio ratni zločin za koji tvrdi da je podmetnut Srbima, a kako bi spriječio NATO bombardovanje Srbije.

Kako je nedavno pisao Radio Slobodna Evropa, Petronijević je bio jedan od posmatrača lokanih izbora koje Rusija organizovala u okupiranim dijelovima Ukrajine.

Podsjećamo, Petronijeviću je zabranjen ulazak u BiH 25. marta 2022. godine jer, kako je navedeno u rješenju, "predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH".

Odluku o ukidanju zabrane ulaska Petronijeviću donijela je u maju ove godine Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA).