Regija
182

Ministar pravde Srbije: Između Sandžaka i RS nema sličnosti, nećemo trpjeti provokacije

Klix.ba
Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da između Raške oblasti, odnosno Sandžaka, i Republike Srpske nema, niti je bilo, niti će ikada biti znaka jednakosti, kao i da Srbija neće trpjeti provokacije.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je poredio Banja Luku i Novi Pazar, Selaković je rekao da Novi Pazar nije Banja Luka, niti će ikada postojati znak jednakosti između, jer je RS međunarodno priznanje entitetskog statusa dobila Dejtonskim sporazumom koje su potpisale najveće svjetske sile.

"To možda mogu da budu nečiji pusti snovi...Dobrosusjedske odnose, dobar odnos između Srba i Bošnjaka i Bošnjaka i muslimana u Raško-polimskoj oblasti ne treba i ne može da zagađuje bilo ko ko dolazi sa strane", rekao je Selaković novinarima u Beogradu.

On je dodao da se srpski zvaniničnici ponašaju "nivou zadatka i državotvorno".

"Nekada jake i uzavrele emocije u sebi treba suzbijati i voditi politiku hladne glave, razgovarati sa svima i tražiti rešenja za probleme", naveo je Selaković.

Ministar pravde u tehničkom mandatu je kazao da se u državama u regionu pripremaju izbori zbog čega postoji i "uzavrela predizborna situacija".