Neki se protive sporazumu
0

Milanović: O ratifikaciji sporazuma s BiH odlučuje politika

FENA
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Predsjednik vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Hrvatskom saboru kako o tome je li vrijeme za ratifikaciju sporazuma o granici između Hrvatske i BiH, odlučuje politika.

Milanović je to rekao odgovarajući na pitanje Gordana Jandrokovića (HDZ) zašto Vlada u ovom trenutku ide na ratifikaciju tog sporazuma, iako niz uglednih stručnjaka smatra da to ne treba učiniti jer okolnosti ne idu na ruku Hrvatskoj.

Milanović mu je uzvratio pokazujući saopćenje Ministarstva vanjskih poslova iz 2010., u kojem stoji da sporazum treba ratificirati jer je dobar za Hrvatsku.

Upozorio je i na zapisnik sa sjednice međudržavne komisije za granice, u kojem stoji da treba nastaviti rad kako bi se osigurali uvjeti za ratifikaciju.

"Komisija za granice kojoj je na čelu bio vaš državni sekretar, kasnije član Vlade, rekla je i zaključila, prije razgovora s BiH 2010., da treba predložiti ratifikaciju", odgovorio je Milanović Jandrokoviću.

Kazao je da se neki stručnjaci protive sporazumu, ali da su neki za njegovu ratifikaciju. "Ovo nije stvar međunarodnog prava, ovo je stvar državništva, u kojem ja dopuštam da sam u krivu", rekao je premijer, poručivši zastupnicima da ih neće ponižavati niti tjerati da bilo što rade protiv svoje volje.

Nezadovoljan odgovorom, Jandroković ga je optužio da obmanjuje javnost i manipulira građanima, jer nije citirao i rečenicu iz saopćenja koja govori da treba dogovoriti daljnje aktivnosti vezane uz identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice.

"Politika donosi odluke, a ne državne komisije, a naša politička odluka bila je da se sporazum ne ratificira, kao što ga nije želio ratificirati ni predsjednik Tuđman ni premijer Ivica Račan", uzvratio je Jandroković.