Regija
379

Mesić o presudi Šešelju: Odluka suda je skandalozna, projekat "Velike Srbije" zasnovan je na genocidu

Piše: S. Hambo
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odluku Haškog tribunala o oslobađanju Vojislava Šešelja u razgovoru za Klix.ba ocijenio je skandaloznom i politički motiviranom.

"Projekat 'Velike Srbije' može biti politički cilj, ali se on ostvarivao zločinima i genocidom. Taj projekat se realizirao najbrutalnijim sredstvima. Sud nije shvatio o čemu se radi, jer su vjerovatno ispolitizirani", ističe Mesić.

On dodaje da je presuda Šešelju politički motivirana i dijelom kompenzacija Evrope Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Sud je donio ovakvu odluku vjerovatno da bi dao mogućnost naporima Srbije da ostvaruje evropske standarde. Obeshrabren sam i po pitanju nove tužbe BiH protiv Srbije. Očito je da postoji nekakav plan da se sve stavi pod tepih. Postavlja se pitanje šta ćemo sa hiljadama nevinih ubijenih žrtava, to sada kao da se nije ni dogodilo", naglašava Mesić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Važan dio iz presude Šešelju je i zaključak Pretresnog vijeća da projekat "Velika Srbija" nije bila kriminalni, već politički cilj. S druge strane porazno je i to da uprkos činjenicama da je Šešelj ohrabrivao paravojne formacije nad kojima je imao utjecaj na činjenje zločina, Sud u Haagu to nije smatrao problematičnim, već dijelom uobičajne ratne propagande.

"Sudija koji je izricao presudu u obrazloženju je kazao da je Šešelj samo ohrabrivao svoje vojnike tokom ratnih dejstava. Kako onda mi trebamo tumačiti Šešeljeve izjave da na određenom području nijedan Hrvat ili musliman ne smije ostati živ. Sud je sve to zanemario, ja ne znam ko je onda odgovoran. Ovo je apsolutno politička presuda. Uprkos dokazima i činjenicama zaključak je pogrešan. Ipak, nadam se da će se presuda promijeniti u žalbenom postupku", zaključio je Mesić u razgovoru za Klix.ba