{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maturanti u Pirotu se odrekli svečanih haljina i odijela za najugroženije

31.5.2013. u 14:49
13
36
Maturanti u Pirotu se odrekli svečanih haljina i odijela za najugroženije
13
Maturanti u Pirotu se odrekli svečanih haljina i odijela za najugroženije
Foto: Kurir
Maturanti pirotske gimnazije u Srbiji odlučili su da, umjesto za elegantne haljine i odijela za proslavu maturske večeri, novac daju u humanitarne svrhe.
Ideja maturanata je da za proslavu ovog svečanog događaja, koji ih očekuje sljedeće godine, obuku pamučne majice sa natpisom "Tvojih pet minuta sjaja, nečiji cijeli život!" umjesto skupih haljina i odijela.

Uroš Mijalković, učenik četvrtog razreda gimnazije u Pirotu, kaže da su na ovu ideju prvobitno došli kako bi rasteretili budžete svojih roditelja.

"Živimo u veoma teškom vremenu, pa sigurno postoji neko kome je pomoć potrebnija nego nama preskupa garderoba koju ćemo samo jednom obući", kaže Uroš, prenosi B92.

Ideja maturanata je da u narednih šest mjeseci svako od njih izdvoji po 4,5 eura, što je ukupno 27 eura po učeniku. Ovaj iznos mnogo je manji od onoga što roditelji obično izdvoje za garderobu, cipele i frizuru za maturu.

"Preporučena suma je mjesečno 4,5 eura, za šta smatramo da nije mnogo, jer piće u kafiću košta prosječno 0,89 eura, cigarete 1,78 eura, a to je nešto što većina naših vršnjaka kupuje svakog dana", objašnjava Uroš.

On dodaje da se radi samo o preporučenoj sumi od 4,5 eura dinara i da nije obavezno da svaki učenik izdvoji toliko, jer nisu svi istog imovinskog stanja.

Učenici očekuju da će na ovaj način uspjeti prikupiti sumu od pola miliona dinara (blizu 4.500 eura).

"Još uvijek nismo odlučili kome ćemo pomoći, ali u narednom periodu ćemo odlučiti o ovome i to na nivou cijele generacije", dodaje Uroš.

On kaže da će u noći proslave mature skoro svi gimnazijalci nositi majice sa natpisom "Tvojih pet minuta sjaja, nečiji cijeli život!", ali da je bilo i onih koji nisu bili oduševljeni idejom.

"Nadam se da će nam se i oni pridružiti jer će više od 90 posto generacije biti u sportskoj varijanti", kaže Uroš.

Uroš je pozvao maturante iz pirotskih, ali i škola iz drugih gradova, da se pridruže akciji i dodao je da bi svaka pomoć građana za pribavljanje i štampu njihove maturske garderobe bila poželjna, jer ne žele za tu svhu uzimati novac iz fonda namijenjenog za pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: