Analiza
184

Matrica djelovanja na Zapadnom Balkanu: Novac Beograda i kletve SPC-a na izborima u Crnoj Gori

I. Čavčić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Parlamentarni izbori u Crnoj Gori ogoljeli su ulogu Rusije, Srbije i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, što će, upozoravaju stručnjaci, postati matrica djelovanja u svim zemljama Zapadnog Balkana, među kojima su najranjivije Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Demokratska partija socijalista (DPS) na čelu sa Milom Đukanovićem osvojila je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 35,12 posto glasova i ne može zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima formirati vlast.

Koalicija Za budućnost Crne Gore, sastavljena od proruskih stranaka, osvojila je 32,52 posto glasova u velikoj mjeri zahvaljujući kampanji Srpske pravoslavne crkve čiji su sveštenici, krajnje nedemokratski, političkim oponentima "bacali kletve i prijetili prokletstvom".

Sastavljanje vlade

Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) iz Podgorice, izjavio je za Klix.ba da dvije trećine opozicionih glasova nosi koalicija predvođena proruskom političkom opcijom.

"Ako je suditi po najavama lidera tri opozicione koalicione liste, ići će u koaliciju ako budu mogli formirati vlast. Zajedno imaju 41 poslanički mandat. Nepoznato je da li su se dogovorili oko mandatara", kazao je Vujović.

Ukoliko ne budu imali neophodne potpise i imena, vjerovatno će biti prinuđeni da daju mandat predstavniku DPS-a.

"Opozocija je spremna da se nađe oko ekspertske vlade, ali pitanje je koliko tehnička vlada može da privuče kvalitetne stručnjake. Dvije trećine glasova nosi koalicija koja je predvođena proruskim DF-om, tzv. listom SPC-a", rekao je on.

Teško je, prema riječima Vujovića, objasniti kako će funkcionisati stvari u vladi koja se dvotrećinski protivi NATO-u, koja je euroskeptična i koja se zalaže za povlačenje priznanja Kosova.

"Formiranje vlade je složen proces, naročito kad imate potencijalne koalicione partnere sa različitim programskim prioritetima, poput ultranacionalističkog DF-a i proevropske Zelene partije."

Vujović je poentirao da je teško zamisliti kako će funkcionisati vlada sastavljena od političkih opcija sa različitim programskim prioritetima.

Ogoljen utjecaj Srbije

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su, zanemarimo li rezultate glasanja, ogoljeli utjecaj Rusije, Srbije i SPC-a u toj zemlji.

"Vučić je pobjedom liste SPC-a uspio da pojača svoju poziciju regionalno i preuzme ključeve vlasti u Crnoj Gori. Uspio je da dovede DPS do poraza, ne samo crkvenim djelovanjem već i podrškom zvaničnog Beograda", kaže Vujović.

Dodaje kako Vučić želi preuzeti zasluge za to, kako javno kaže da je Beograd uložio veliki novac u srpske organizacije u Crnoj Gori i kako je najavio novi cilj srbijanske politike u Crnoj Gori.

"Najavljena je bitka za redefinisanje identiteta Crne Gore kroz promjena strukture stanovništva na narednom popisu, redefinisanje ustavnog uređenja Crne Gore i pokušaj stvaranja konsocijativnih elemenata..."

Vujović ističe da je ogroman utjecaj Moskve i Beograda na prilike u Crnoj Gori.

"SPC se nalazi van pravnih tokova u Crnoj Gori. Ogromna količina novca stiže. Nije registrovana, upravlja ogromnom gotovinom. Teško je u takvoj situaciji ostalim subjektima da se bore. Uprkos svemu nisu ostvarili značajnije rezultete", smatra on.

Napominje da su isti savjetnici koji su radili kampanju Vučiću, sada djelovali u Crnoj Gori.

"Mnogo mudrije se postavio blok pod utjecajem i kontrolom Beograda u odnosu na one političke opcije koje su do skoro činile vladajuću koaliciju u Crnoj Gori i koje nisu imale odgovor na agresivno ponašanje Beograda", istakao je Vujović za Klix.ba.

Ako padne Crna Gora...

Dušan Janjić iz Foruma etničke odnose ističe za Klix.ba da Washington, Berlin i Brisel neće mirno gledati na sve što se dešavalo u Crnoj Gori i da će Srbija morati objasniti koliko je bilo upetljana u izborni proces.

"Crna Gora sada ulazi u lanac kriza: što zbog formiranja vlade, što zbog predsjedničkih izbora. Opozicija je po dobro oprobanom modelu proglasila pobjedu, ali to nije pobjeda", rekao je Janjić.

Dodaje da ima puno mogućnosti i da treba sačekati ishod formiranja vlasti.

"Mi mjesecima svjedočimo da je preko priče o Crnoj Gori isplivao srpski ekstremizam i zloupotreba pravoslavlja, što je dovelo do žestokog antizapadnog i anti-NATO pokreta. To je javno predstavljano i tu nema nikakve dileme", ističe Janjić.

Prema njegovim riječima, padne li Crna Gora neće se ni ostale zemlje Zapadnog Balkana nagledati mira, naročito Bosna i Hercegovina.

"Cijeli region je u problemu ako padne Crna Gora. Nema Evropske unije, nema NATO-a... Ne bih dalje mračio, ali perspektiva nije nimalo naivna. Sada je najveća odgovornost na Crnogorcima", istakao je Janjić za Klix.ba.

Napominje kako je srpski narod u Srbiji umiješan u tragičnu politiku, bez ikakvog konsultovanja ili referenduma, nazvanu Posebna pomoć Srbima u regionu.

"To nema veze sa zakonima, ni sa ustavom, ni sa strategijom Srbije. Ovu pošast osmislio je Boris Tadić. Aleksandar Vučić je samo doveo do vrhunca", zaključio je Dušan Janjić.