Regija
10

Madrid: Četvorici bivših "Arkanovih tigrova" sudi se za brutalno ubistvo

FENA
Četvorici bivših pripadnika paravojne srbijanske grupe "Arkanovi tigrovi", među kojim je Vladimir Milisavljević, optužen za smrt premijera Zorana Đinđića, od ponedjeljka se sudi u Španiji za brutalno ubistvo njihovog sunarodnjaka 2009. godine.

Vladimir Milisavljević, Luka Bojović, Vladimir Miljanović i Siniša Petrić, kao i njihova žrtva Milan Jurišić, "bili su članovi "Zemunskog klana", srbijanske mafijaške organizacije koju su formirali bivši članovi paravojne grupe nazvane "Arkanovi tigrovi", aktivne za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u optužnici tužilaštva u Mardidu.

Luku Bojovića, koji se smatra jednim od vođa "Zemunskog klana" , tužilaštvo je optužilo za ubistvo Milana Jurišića u martu 2009. godine udarcima čekića u jednom madridskom stanu. Još ranije je bilo odlučeno da ga ubiju "zbog njegovog provokativnog karaktera."

Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić, koji je trenutno u zatvoru u Srbiji i koji nije izručen Španiji radi ovog suđenja, raskomadali su leš i ostatke stavili u zamrzivač.

"Sljedećeg dana, oni su samljeli komade tijela u električnoj mašini, koja se slomila zbog metka zaglavljenog u Jurišićevom tijelu, saopćilo je tužilaštvo i dodalo da su oni ostatke tijela bacili u toalet. Zatim su prepilili kosti i bacili ih u rijeku Manzanares koja teče kroz Madrid".

Kada je Interpol upozorio da se nalaze u Španiji, španska policija je u februaru 2012. godine uhapsila Vladimira Milisavljevića, Luku Bojovića, Vladimira Miljanovića, kao i još jednog pripadnika "Arkanovih tigrova", Sinišu Petrića, u Valenciji.

Pretresi obavljeni nakon toga doveli su do otkrića nekoliko desetaka komada oružja, municije i indicija o Jurišićevom ubistvu, saopćilo je tužialštavo.

Luka Bojović, optužen za ubistvo, mogao bio dobiti 41 godinu zatvora, dok bi Vladimir Milisavljević, optužen za saučesništvo, mogao biti osuđen na 21 godinu zatvora. Ostala dvojica bi mogla dobiti između 5 i 17 godina zatvora. Svi su optuženi za pripadanje "zločinačkoj organizaciji" i za "sakrivanje oružja i ratnog oružja".

Suđenje će trajati do četvrtka u San Fernando de Henaresu, blizu Madrida.

Špansko pravosuđe je u januaru 2013. godine dozvolilo izručenje Vladimira Milisavljevića, osuđenog u odsustvu u januaru 2007. godine na 35 godina zatvora u Srbiji za ubistvo Zorana Đinđića, ali je postavilo uvjet da on prvo odsluži kaznu u Španiji.