Prijete suspenzijom viza
55

Macron ucjenjuje Kurtija: Novi izbori na sjeveru Kosova i Zajednica srpskih opština

M. G.
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je vlasti u Prištini da bi mogao suspendirati liberalizaciju viza za Kosovo ukoliko ne ispune svoja obećanja.

"Sa izuzetnom jasnošću želim reći da smo mi iskazali povjerenje u vezi s pitanjem viza. Što se tiče Francuske, mi smo posvećeni poštovanju dato obećanje, što do danas nije ispunjeno. Očekujem stvarno posvećenost obiju strana kako bi napredovali u narednim sedmicama. Ovo je ključno za mir u cijelom regionu", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Macron je istaknuo da očekuje od Beograda i Prištine da budu posvećeni postizanju sporazuma, jer je to od suštinskog značaja za njihove evropske aspiracije.

Ključni uslovi su da se organiziraju novi izbori na sjeveru Kosova te da Srbi sudjeluju u tim izborima i rade u institucijama u Prištini. Također, vlasti Kosova trebaju priznati Zajednicu srpskih opština.

Macron je apelovao na Beograd i Prištinu da preuzmu odgovornost za smanjenje najnovijih tenzija.

Francuski predsjednik je istaknuo da očekuje odgovorno ponašanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i od predsjednice i premijera Kosova, Vjose Osmani i Albina Kurtija, prema informacijama portala "Schengen visa info".