Regija
0

LGBT aktivisti u Zagrebu traže bračnu jednakost

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Članovi LGBT udruga "Kontra" i "Iskorak" zajedno sa svojim istomišljenicima, osobama iz javnog života i nekim medijskim radnicima, organizovali su danas protestni marš od parka Zrinjevac prema zgradi hrvatske vlade u centru Zagreba skandirajući "Brak za sve" i "Bračna jednakost".

Protestom nazvanim "Marš za bračnu jednakost" pripadnici LGBT populacije traže od Vlade Republike hrvatske da osigura bračnu jednakost za sve.

Praćeni policijskim osiguranjem i specijalcima, oko 1.000 demonstranata mirno je prešlo preko Trga bana Jelačića prema zgradi Vlade na Markovom trgu.

Sanja Juras, predstavnica udruženja "Kontra", rekla je kako je "Marš za bračnu jednakost" nastao kao odgovor na inicijativu "U ime obitelji" koju finansira Katolička crkva s namjerom da ukine prava istospolnim partnerima.

"Istospolni parovi ne uživaju temeljnu zaštitu porodičnog života makar žive zajedno 30 ili 40 godina", rekla je Juras.

"Tražimo da se na referendumu ne odlučuje o ljudskim pravima, a od institucija da ga zabrane. Ne pristajemo na segregaciju, tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu", poručila je Juras.

Sanja Sarnavka, predsjednica udruženja "Babe", izjavila je kako samo civilizacijski zaostale zemlje brane prava LGBT osobama i kako su homoseksualne osobe u Hrvatskoj toliko ugrožene da mnogi od njih odlaze u inozemstvo.