Regija
240

Kusturica dao posljednji intervju: Povlačim se iz javnosti, ali ne i iz Srbije

SRNA
Emir Kusturica (Foto: Blic.rs)
Emir Kusturica (Foto: Blic.rs)
Režiser Emir Kusturica izjavio je da se povlači iz javnosti u Srbiji, te dodao da ne može biti činovnik vlade sa kojom se ne slaže i nema vjeru u to što ona čini.

"Nisam raskinuo sa Srbijom, samo ne želim da participiram u javnosti, ali Srbija ostaje Srbija koju volim i u kojoj ću živjeti i dalje, ali u drugoj formi", rekao je Kusturica.

On smatra da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić održao briljantan govor o Haškom trbunalu u UN, ali da je nedavno "na najboljim tradicijama" Benjamina Kalaja "obilježio sve Srbe koji žive u BiH kao Bosance".

"Pretpostavljam da je to vezano za koncepciju u kojoj je, vjerovatno, Njegoš ostao Crnogorac, a ne (Andrićev) tragični junak kosovske misli, dakle Srbin", rekao je Kusturica za B92.

On je napomenuo da ne govori kao političar, niti želi da se bavi politikom, nego kao čovjek "koji želi da bude konstruktivan i autonoman", te da nema nikakvu namjeru da se "svađa sa Nikolićem".

"Samo znam da ne želim da učestvujem. Neko ko nema vjeru u to što se čini, ne može biti činovnik te vlade", naveo je Kusturica, dodajući da se "ispisao" sa mjesta direktora Parka prirode na Mokroj gori, kao i predsjednika Skijaškog saveza, te da ne želi novac od države za "Kustendorf", niti za svoj novi film "Ljubav i rat".

On je napomenuo da je Ivo Andrić pisao da je Njegoš "tragični junak kosovske misli", ali da paraf o Kosovu koji je postignut predstavlja ideju o Kosovu na kojem taj junak više ne živi ili je "potpuno odvojen od nas".

Kusturica je rekao da nije od onih koji bi aktuelnu vlast u Srbiji optužili za izdaju ili predaju Kosova, ali da se on ne bi upuštao u rješavanje pitanja koje traje više od 500 godina.

"Odakle se sada javlja ideja da se to pitanje riješi kada se u prošlosti to pokazivalo kao nerješivo... Historija će da pokaže šta je to bilo i zašto sada", naveo je Kusturica, naglašavajući da nikoga, niti amnestira, niti krivi za sporazum o Kosovu.

On je rekao da je Beograd do prije nekoliko mjeseci ličio na New York, prihvatao sve najbolje sa Balkana i prostora južnih Slovena, ali da sada ulazi u fazu "Šumadija drim", u kojoj nije obilježeno dva vijeka Njegoša.