Pisanje Guardiana
45

Kraj "mekog" pristupa Zapada prema Srbiji? "Zarobljena država je problem za Balkan i EU"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski list "The Guardian" je u posebnom uredničkom osvrtu o Srbiji i nedavnim izborima ovu zemlju opisao kao problematičnu za Balkan i Evropsku uniju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pobijedio sa Srpskom naprednom strankom (SNS), pohvalio je izbore nazvavši ih "najčišćima i najpoštenijima" u historiji. Opozicija pak traži ponavljanje izbora zbog brojnih neregularnosti.

Guardian spominje izvještaj međunarodnih promatračkih organizacija za izbore 17. decembra. Proces se opisuje kao "pod nepravednim uslovima", oštećen "medijskom pristranošću, pritiskom na radnike u javnom sektoru i zloupotrebom javnih sredstava". Zabilježene su i "ozbiljne nepravilnosti" i slučajevi zastrašivanja, uključujući i kupovinu glasova. Čule su se optužbe da su Srbi iz Bosne i Hercegovine masovno dovoženi autobusima na izbore u Beograd.

"Kršenje demokratskih normi i vladavine prava u Srbiji postepeno se ubrzalo otkako je SNS preuzeo vlast prije više od deset godina – proces zarobljavanja države koji nadzire predsjednik od 2017. Autokratski nacionalist čiji su politički instinkti iskovani u Miloševićevo doba, Vučić također koristi moć i utjecaj da potakne neslogu na zapadnom Balkanu, gdje separatističke kampanje etničkih Srba podržava Beograd. Ali ambicija da se Srbija uvuče u orbitu EU i udalji od ruskog utjecaja ublažila je zapadnu kritiku na razinu kompromisa, posebno od vremena invazije Rusije na Ukrajinu", navodi se u članku Guardiana.

No, tom mekom pristupu bi uskoro moglo doći do kraja, upozorava Guardian, nakon demonstracija koje su od ljeta izbile u Srbiji, a nakon izbora postale su sve glasnije. Kao znak proruskih simpatija, premijerka Ana Brnabić zahvalila je Rusiji što je "pružila dovoljno dokaza da je demonstracije orkestrirao Zapad".

Očekuje se da će prijetnje ponovnim pokretanjem ratova u regiji biti ispraćene oštrijim jezikom iz Brisela i Washingtona. U novembru je Vučić predvidio da će 2024. donijeti "mnogo više sukoba i nemira" na Kosovu i u Republici Srpskoj. Tamo je srpski lider Milorad Dodik već zaprijetio rušenjem Dejtonskog sporazuma, u ime "srpskog ujedinjenja", dok na Kosovu posljednjih mjeseci vladaju stalne napetosti, piše Guardian.

Prema Guardianu, nade da Evropski put može uvjeriti Srbiju da se pridržava demokratskih normi i da se suzdrži od potkopavanja susjednih država, pokazale su se neutemeljenima. Ali strateški cilj izolacije Rusije – također neispunjen, znači da Zapad nastavlja Vučiću davati dovoljno prostora za provođenje njegove autoritarne, nacionalističke agende.

Članak završava činjenicom da se Evropska unija u Srbiji vidi kao moćna ekonomska i diplomatska poluga, ali to do sada nije korišteno zbog straha administracije Joea Bidena da je Balkanu opasnost da ostane pod kontrolom. utjecaj Moskve i Pekinga. Međutim, The Guardian ističe da nastavak tretiranja Vučića kao "dečka buntovnika" s idejom da on ne mijenja svoj put, ne funkcionira.