Uvrijedili se zbog Kosova
174

Kovačević i delegacija Srbije lupali po stolovima i prekinuli zasjedanje zemalja Jugoistočne Evrope u Sarajevu

S. M.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je održan sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope. Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Radovan Kovačević i delegacija Srbije privremeno su napustili sjednicu zbog, kako smatraju, provokacije.

Kako prenosi Srna do napuštanja je došlo nakon što je zastupnica hrvatskog Sabora, govoreći o Vijeću Evrope kazala da će Kosovo biti primljeno u Vijeće Evrope, što je delegacija Srbije shvatila kao provokaciju.

Delegacija Srbije i Kovačević smatraju da je i samo obraćanje predstavnika Kosova o temi sigurnosti predstavljalo provokaciju, jer smatraju da da prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a ove zemlja nema pravo na odbrambeni sektor niti pravo da govori o tome.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi.

Član Delegacije Kosova Arber A. Rexhaj oglasio se povodom incidenta i on je kazao kako su predtsavnici Srbije ometali sjednicu.

"Srbija je ponovo pokušala da prekine naše izlaganje lupajući šakama po stolu, gaseći nam mikrofone, kao pravi nasilnici", rekao je Rexhaj.

Zahvalio se članovima delegacije iz Albanije i Hrvatske, koji su se tome suprotstavili i jasno stali na stranu Kosova.

U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za sigurnosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Direktor Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju "Ravijak" Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti riječi o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, o ulozi parlamenata u tom procesu, te o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.