Regija
0

Kosovo: Srbija i BiH su nam onemogućili učešće na samitu u Ohridu

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da nije dobila poziv na samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope u Ohridu.

U saopštenju se navodi da je Kosovu onemogućeno učešće na samitu zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine, pa Jahjaga ocjenjuje da je ta prepreka u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu.

"Kosovo se dokazalo kao faktor mira na Zapadnom Balkanu i doprinosi stabilnosti i sigurnosti cijele regije. Kosovo je izgradilo dobrosusjedsku politiku i obostrano poštovanje i učešće u regionalnim inicijativama bi pomoglo prevazilaženju razlika i posljedica iz prošlosti", navodi se u saopštenju, objavio je Blic.

U saopštenju se dodaje da su "prepreke treće strane o učešću Kosova u takvim inicijativama u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu, na osnovu kojeg ni jedna strana neće ometati niti potaći nekog da blokira napredak na putu integracija".

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopštili su da Kosovo nijer pozvano na samit jer su Srbija i još dvije države članice stavile primjedbu zasnovanu na Statutu PSJE, koji predviđa da na Samitu mogu da učestvuju samo suverene i priznate zemlje, a Kosovo to nije.

Iz kabineta predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova ranije je saopšteno da Kosovo nije pozvano na Ohridski samit. U objašnjenju Kabineta navedeno je da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj praksi, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva Kosovo, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza "neke zemlje članice otkazale učešće".

Podsjetimo, u Ohridu je počela 10. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Konferenciji prisustvuju prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Cemil Cicek, predsjednik skupštine Bugarske Mihail Mikov, predsjednik skupštine Srbije Nebojša Stefanović, predsjednik skupštine Hrvatske Josip Leko, predsjednik skupštine Rumunije Valeriu Zgonea i zamjenik predsjednika Senata Rumunije Florin Constantinescu, predsjednik parlamenta Slovenije Mitja Bervar i zamjenica predsjednika Renata Brunskole, te zamjenik predsjednika skupštine Crne Gore Suljo Mustafić.

Na konferenciji kao gosti učestvuju i predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a Wolfgang Grossruck i zamjenik predsjednika Parlamenta Evrope Laszlo Suryan.