Konačni rezultati 19. februara
0

Kosovo: Na referendumu glasalo 48 posto birača

SRNA
U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati na referendumu je glasalo 11.019 građana sa pravom glasa ili 48 posto od ukupnog broja birača. Član Opštinske izborne komisije u Zvečanu Ljubo Radović rekao je da je u Kosovskoj Mitrovici glaslo je 5 109 građana ili 50,23 odsto, u Zvečanu 3 198 ili 39,5 odsto, a u Zubinom Potoku 2 712 ili 52,3 odsto.

Radović je naveo da su glasačka mjesta su zatvorena u 19 sati i da će ih tokom noći čuvati članovi glasačkih odbora, te da će ujutru ponovo biti otvorena u 7 sati.

On je dodao da tokom današnjeg glasanja nije bilo problema i neregularnosti. 

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani na referendumu glasaju dva dana, a u Leposaviću samo sutra.

"Prvi preliminarni rezultati referenduma u četiri opštine na severu Kosova znat će se tokom noći, a konačni će biti poznati do 19. februara", rekao je Radović.

On je dodao da su tokom dana posmatrači Međunarodne krizne grupe obišli birališta u Zubinom Potoku, te da će sutra obići glasačka mjesta u Zvečanu i Leposaviću.

Oko 35.000 građana sa pravom glasa na sjeveru Kosova ima mogućnost da se izjasni na referendumsko pitanje "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".