Vučić na ispitu
10

Ko će zamijeniti Vulina na čelu srbijanske BIA-e: Vučićevi poslušnici po mjeri SAD-a?

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Nakon što je Aleksandar Vulin podnio ostavku s mjesta direktora srbijanske BIA-e postavlja se pitanje ko će biti sljedeći na toj funkciji. U medijima se pominje nekoliko imena kojima su zajednička crta veze s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Mnogi su se protivili izboru Vulina na čelo srbijanske bezbjednosne agencije, posebno nakon brojnih skandala koji su ga pratili kada je bio na čelu ministarstva odbrane, ali i ministarstva unutrašnjih poslova.

Njegov izbor je bio sporan i za Sjedinjene Američke Države. Vulin je podnio ostavku 3. novembra, a u obrazloženju je napisao da EU i SAD traže "njegovu glavu", te da se povlači kako Srbiji ne bi uvele sankcije.

U srbijanskim medijima kao glavni kandidati se spominju aktuelni ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, bivši ministar zdravlja Zlatibor Lončar, te Branko Đuran koji nije toliko poznato ime.

Uskoro iz Washingtona nazad u Srbiju

Da bi novi direktor BIA-e mogao biti Marko Đurić nagovijestio je Vučić u septrembru ove godine kada je kazao da će "Đurić uskoro iz Washingtona nazad u Srbiji".

Također, poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić sredinom septembra naveo je da će Marko Đurić zameniti Aleksandra Vulina na funkciji direktora Bezbjedosno-informativne agencije.

Đurić je jedan od osnivača i prvih članova Srpske napredne stranke. Bio je savjetnik predsjednika Tomislava Nikolića, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a od 2020. godine je Ambasador Srbije u SAD.

Veze s Zemunskim klanom i brojne afere

Kao drugi kandidat pominje se bivši ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Za njega se pričalo da bi mogao doći na čelo Urgentnog centra, ali se to nije desilo.

Prije nego što je postao politički aktivan, dovođen je u vezu sa Zemunskim klanom i sa njegovim vođom Dušanom Spasojevićem, a fotografija koju je u januaru 2017. novinarima pokazao lider NS Velimir Ilić, potvrdila je da je zaista postojala određena veza između njih.

O vezama Lončara, koji je tada bio ljekar s Zemunskim klanom, prvi put se saznalo tokom suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Tada su svjedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili da je Lončar pomogao članovima klana da se riječe jednog od njihovih protivnika, tako što mu je, dok je ležao u bolnici, "ubrizgao nešto" u infuziju.

Još jedna afera koja prati Lončara je i pad helikoptera 2015. godine kada je stradalo sedam ljudi tokom akcije spašavanja bolesne bebe.

Zlatibor Lončar u društvu srbijanskog predsjednika
Zlatibor Lončar u društvu srbijanskog predsjednika

Njega i tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, pojedini su optuživali da su premjestili slijetanje spasilačkog helikoptera sa vojnog Aerodroma Batajnica na civilni Aerodrom Nikola Tesla, iako je ovaj prvi bio prvo logičnija i adekvatnija lokacija. Mnogi su smatrali da je potonji odabran kako bi se napravio medijski spektakl.

Najmanje poznato ime

Kao treći kandidat pominje se Branko Đuran. On se kao kandidat za šefa BIA-e spominjao i prošle godine, prije nego što je na tu funkciju stigao Aleksandar Vulin.

Đurana je ranije spominjao predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić. On je 2019. godine kazao da je Anđelko Vučić, otac predsjednika Srbije, postavio Đurana na mjesto šefa kabineta bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića.

Potom je istakao da je Đuran bio i šef kabineta gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, da bi kasnije bio postavljen u BIA.

Đuran je nekada bio operativac vojne službe bezbjednosti a smatra se da je dugo godina lični operativac Aleksandar Vučića u BIA-i.

Aleksandar Vulinu su u julu ove godine SAD uvele sankcije. Kao razloge za tu odluku navedeni su umiješanost za međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotreba javne funkcije.

Američki ambasador Christopher Hill je govorio kako je saradnja SAD sa BIA-om zbog Vulina biti "duboko zamrznuta". Neki smatraju da je Vulinu "glave došla" i akcija u Banjskoj u kojoj je ubijen kosovski policajac i tri srpska napadača.