Spremni reagovati
102

KFOR upozorio Srbe s Kosova: Požurite s uklanjanjem barikada

M. G.
Barikade na sjeveru zemlje (Foto: Twitter)
Barikade na sjeveru zemlje (Foto: Twitter)
Međunarodne snage (KFOR) zatražile su u četvrtak od Srba sa Kosova da ubrzaju uklanjanje barikada s cesta na sjeveru zemlje koje su postavili prije skoro tri sedmice protestujući hapšenja svojih sunarodnjaka.

Odluku da uklone kamione i teške mašine sa saobraćaknica donijeli su poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u srijedu kasno navečer u Raškoj, na jugu Srbije, a prve zapreke uklonjene su danas prijepodne, čime je deblokiran najfrekventniji prijelaz Merdare.

U toku je uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, a očekuje se da budu potpuno uklonjene tijekom večeri, što bi omogućilo i otvaranje prijelaza Jarinje i Brnjak.

U saopćenju koje objavljuju beogradski mediji KFOR poručuje kako "pomno prati razvoj događaja".

"Ostajemo krajnje oprezni i spremni intervenirati, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom utemeljenim na Rezoluciji 1244 VS UN-a iz 1999", navodi KFOR.

Mirovne snage pozdravile su i sinoćnju odluku o uklanjaju barikada.

Podsjećamo, nekoliko kamiona kojima je bila blokirana cesta u mjestu poznatom kao Shkembi i Duda u sjevernoj Mitrovici spaljeno je tokom sinoćnje noći. Još nema službenih informacija o njihovom spaljivanju, a policija se još nije oglasila.