Britanski analitičar
1

Ker-Linsday: Ako se riješi problem Kosova i Srbije na Balkanu ostaje još jedan - BiH

Klix.ba
Nema razloga da se sa strepnjom gleda na promjenu granice kao moguće rješenje kosovskog problema, poručuje istraživač na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, ekspert za jugoistočnu Evropu, James Ker-Lindsay.

"Ako jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. nije zabrinulo međunarodnu politiku i nije vodilo ka konfliktu, zašto bi dogovor Beograda i Prištine trebalo da zabrine međunarodnu javnost", upitao je on u intervjuu za Tanjug.

Međunarodna zajednica, dodaje, treba prihvatiti svako rješenje do kojeg bi dogovorom došli Srbija i Kosovo, a tako i razmjenu teritorija.

Ker-Lindsay ističe da ideju o promjeni granice i razmjeni teritorija mnogi posmatraju sa pomiješanim osjećanjima, ali je bitno da lideri obje strane razgovaraju o svim opcijama.

"Sve što obje strane dogovore, trebalo bi da prihvatimo i međunarodno podržimo", smatra ona.

Dodaje da nema sumnje da se na svaku promjenu granica na Balkanu gleda sa nervozom, da postoji zabrinutost da bi to moglo imati negativan efekat po Bosnu i Heregovinu.

"Međutim, aktuelna situacija u Bosni I Hercegovini je destabilizirajuća. Ako bi Beograd i Priština postigli dogovor, koji bi bio prihvaćen u Vijeću sigurnosti UN-a, on bi bio u saglasnosti sa međunarodnim pravom, i tako ne bi imao nikakve posljedice po Bosnu i Hercegovinu. Argument da bi to uticalo na situaciju u Bosni i Hercegovini tada ne bi stojao", rekao je on.

Objašnjava da bi to bio dogovor dvije strane, i da bi to značilo da, ako bh. entitet Republika Srpska želi nešto da mijenja, mora za to da dobije odobrenje Bosne I Hercegovine.

Smatra da bi postizanje dogovora Srbije i Kosova učinilo Zapadni Balkan sigurnijim okruženjem i stabilnijom regijom.

Kaže i da je rješenje konflikta između Makedonije i Grčke stvorilo "pozitivan trenutak" u regiji, koji treba iskoristiti.

"Rješenje kosovskog problema značilo bi, nakon rješenja spora Atine i Skoplja, nestajanje dva velika problema, i omogućilo bi da se skoncentriramo na Bosnu i Hercegovinu, da od nje napravimo više evropsku zemlju", objasnio je britanski analitičar.