Regija
3

Kacin za Klix.ba: Očekujem da budu otkriveni naručioci atentata na Đinđića, i BiH mora da sarađuje

Piše: Faruk Vele
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin izjavio je za Klix.ba uoči 11 godišnjice atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koja će biti obilježena u srijedu 12. marta, kako očekuje da će biti otkriveni nalogodavci ovog zločina koji zasad nisu odgovarali.

"Očekujem da se to desi. Ja misli da to nije moguće izbjeći. Mislim da je i političkim opcijama u Srbiji jasno da je to nemoguće i da zato postoji volja da se to desi", govori za Klix.ba Kacin.

Na pitanje kako komentira navode da je atentat na Đinđića "regionalna priča'' i šta bi otkrivanje pozadine atentata zapravo moglo da otkrije, budući da je u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije ranije otkrivena umiješanost samog vrha Državne bezbjednosti Srbije, Kacin je rekao da o tome ne želi špekulirati:

"Ono što sam ja poručio jeste da treba u traženju pozadine ostvariti i punu saradnju između organa pravosuđa susjednih država i Srbije. Uključujući i Bosnu i Hercegovinu", naglasio je.

Ne želi govoriti o tome hoće li pozadinu slučaja Đinđić istraživati nadležno tužilaštvo u Srbiji ili će biti formirana posebna istražna komisija ili pak parlamentarna komisija, naglasivši da je to "stvar njihove nadležnosti", ali da vjeruje da rezultata istrage mora biti.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu, a ubijen je u atentatu koji su 12. marta 2003. u Beogradu izvršili pripadnici "zemunskog kriminalnog klana".

Nekoliko sati nakon što je u 12.20 sati Đinđić ubijen srbijanska vlada proglasila izvanredno stanje, a kao počinitelji odmah su osumnjičeni pripadnici "zemunskog klana", između ostalog i zato što je Đinđićeva vlada toga dana trebala izdati nalog za hapšenje nekoliko pripadnika ove kriminalne bande.

Za vrijeme vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003., u policijskoj akciji „Sablja“ uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo stranačkih dužnosnika, visokih oficira, nositelja dužnosti u pravosuđu i estradnih zvijezda, a neki od njih proveli su neko vrijeme u pritvoru

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS)